För dagens besökare i Lund säger "Åke Hans" kanske inte särskilt mycket. Man stöter på namnet som en busshållplats på Bredgatan. Bussen stannar vid ett …
Storvik bibliotek Gamla tingshuset
Storviks bibliotek ligger i det gamla tingshuset. Storvik blev tingsställe 1880 för Västra Gästriklands tingslag. Tingshuset stod färdigt 1881 i det nya stationssamhället vid Norra …
Oskarshamn Långa soffan
Långa soffan är en av Oskarshamns största sevärdheter. Bänken tillkom redan 1867 och med sin imponerande längd av 72 meter har det spekulerats om den …
Oskarshamns stadshus
Stadshuset i Oskarshamn utgör en intressant lösning på ett av kommunens mer långvariga diskussioner om hur staden skulle lösa sitt problem med att samla kommunala …
Oskarshamns rådhus
Köpingen Döderhultsvik fick stadsrättigheter 1856. Då tog staden på sig större ansvar och ersatte landsrätt med rådhusrätt. Rådhusbyggnaden finns fortfarande kvar på Varvsgatan 10 ovanför …
Oskarshamn Stadsparken
Parken började anläggas på tre mossar som inköptes 1864. Huvudentrén ligger vid Södra Långgatan och Kyrkoallén. Det första som möter besökarens blick är Oskarshamns kyrka. …
Oskarshamns Folkets park
Oskarshamns Folkets park "Parken" ligger sedan 1907 vid korsningen (numera rondellen) Döderhultsvägen och Norra Fabriksgatan. Tidigare var parkområdet mycket större, men med vikande intäkter, slitna …
Oskarshamn Sagabiografen
Nuvarande Sagabiografen är från 1940 och ligger i hörnet Hantverksgatan-Köpmangatan. Biografen har dock en historia som sträcker sig tillbaka till 1907. Saga drivs av Föreningen …
Oskarshamns kyrka
Oskarshamns nygotiska kyrka byggdes efter ritningar av arkitekten och byggmästaren Peter Schonberg. Kyrkan, som var inspirerad av kyrkan i Trollhättan, invigdes 1876. Oskarshamns stad tillhörde …
Oskarshamn tingshuset
Tingshuset från 1965 ligger i utkanten av stadsparken och är granne med Valhallaskolan. Tingshuset byggdes i samband med att rådhusrätten lades ned och Oskarshamns stad …
Oskarshamn Södra vattentornet
Södra vattentornet eller Nya vattentornet stod klart 1958 som ett komplement till Norra vattentornet. Vattentornet ligger på hörnet till Oscarsgymnasiet som tidigare hade döpts efter …
Oskarshamn Norra vattentornet
Norra vattentornet, eller Gamla vattentornet tronar över Oskarshamn 50 meter över havet. Tornet stod klart 1913 efter ritningar av Axel Bergman. Tornet är fortfarande i …
blomstermåla station
blomstermåla är mönsterås kommuns järnvägsort. här kan man resa på stångådalsbanan mellan kalmar och linköping via berga, hultsfred och Vimmerby. det ursprungliga stationshuset revs 1991 …
Ockelbo kyrka
På platsen för nuvarande Ockelbokyrka byggdes ursprungligen en medeltidskyrka. Byggnaden förlängdes på 1740-talet, men kyrkan förblev för liten för den växande församlingen. Medeltidskyrkan revs och …
Ockelbo Sveas kafé
Sveas kafé öppnade i november 2019. Tidigare drevs ett vandrarhem i lokalerna, men efter nya, kostsamma brandbestämmelser bestämde sig ägarna för att omvandla byggnaden till …
Ockelbo station
Ockelbo station växte fram som en järnvägsknut med banor i fem riktningar. Norra stambanan invigdes i Ockelbo 1876. Ockelbo fick normalspårig förbindelse till Gävle 1884 …
Malmö Johannesskolan
Johannesskolan var en folkskola som ritades av John Smedberg. Den stod färdig 1907 i en stil av skotsk jugend och svensk nationalromantik. Skolan ligger mellan …
Dalby tingshuset
Torna och Bara härader hade sedan slutet av 1600-talet gemensam tingsplats i Dalby. Det nuvarande tingshuset uppfördes ursprungligen under åren 1783-86. Sedan dess byggdes det …
Dalby station
Stationsområdet befinner sig i ett Törnrosaliknande tillstånd. Visserligen har det inte gått några tåg här sedan 1980-talet. Det dyker dock upp planer och förhoppningar att …
Harlösa station
Harlösa station invigdes 1906, efter ritningar av Einar Sahlén, när samhället kopplades samman med det skånska järnvägsnätet med Landskrona-Kävlinge-Sjöbo Järnväg (LKSJ) samt Lund-Revinge Järnväg (LReJ). …