Bengtsfors Halmens hus

Halmens hus Bengtsfors

Uppe på Majberget ligger Halmens hus som är både museum och konsthantverkscentrum. Museet rymmer en beskrivande utställning om halmhantverkets utveckling och dess betydelse för dalslänningarna.

Spännande var beskrivningen av hur konsten att fläta halmhattar kom till. Stina Gottman, en piga som arbetade i Norge, hade där träffat en sjöman  som berättade om Panamahattarna som flätades av palmbladsfibrer i Sydamerika. Tillbaka hemma behövde hon en hatt för att gå i kyrkan och så flätade hon en i halm i stället. Halmhattarna blev mycket populära och sålde bra.

I museet finns också ett utrymme för tillfälliga utställningar. Sommaren 2018 visas finskan Eija Koskis  hängande mobiler i halm. I den innehållsrika shopen kunde man köpa en byggsats i 100 delar för att tillverka en helt egen svävande halmskulptur. Koski har skapat den för att gratulera Finlands 100 år som republik.

Portalsida: Bengtsfors
Platsens koordinater: 59.028662, 12.237516
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 8 juli, 2018  
Externa länkar:
http://www.halmenshus.com
https://sv.wikipedia.org/wiki/Halmens_Hus

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

2 weeks ago

Halmens Hus

Idag har vi besökt Solbacken i Billingsfors och berättat om Halmens hus och slöjdat. Vi gjorde en tillsammanskrona. Ett så fantastiskt fint äldreboende med stort glastak i samlingssalen och inomhusträdgård med porlande vatten. ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Halmens Hus

Idag har vi till vår glädje fått denna Ärtemarksdräkt i gåva av Susanne Hobohm. ... See MoreSee Less

View on Facebook