Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Solna kommun

”Röster ur det förflutna, en symfoni i tiden” kallar konstnären Göran Dahl utsmyckningen av stationen. Vid utgången mot Bergshamra centrum hittar man ryggradsdjurens utveckling från vatten till landliv inlagda som ett mönster i golvet. Mönstret bygger delvis på forskares resultat från det närliggande naturhistoriska riksmuseet.

På en vägg ser man avbildning av runstenen från Rök i Östergötland. Stenen är helt täckt med svårtydda runor, lönnrunor ristade på 800-talet.

På runstenen från Kylver, Gotland finns runraden futharken (runalfabetet) inristad. Här har Dahl förstorat den 40 cm långa raden på en röd sandstensvägg. Stenen är ristad på 400-talet och är den äldsta kända.


Kristina Anshelms bidrag till konsten på stationen är en rysk bokbuss på en vägg och Carl Johan De Geer har gjort den gula bussen.

När den nya utgången öppnades åt söder 1987 utformade Dahl mitten på det sluttande golvet mot perrongen som en flod. På kortväggen rakt fram finns en stor bild av en riktig flod och vi kan gå, hoppa, springa mot den på riktiga stenar, bergarter som granit, sandsten, diabas etc inlagda i terrazzogolvet.

Platsen i Google gatuvy

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!