Blekinge folkhögskola Bräkne-Hoby

Blekinge folkhögskola

Blekinge folkhögskola är Sveriges fjärde äldsta folkhögskola. Skolan startade ursprungligen i privat regi 1869, men sedan 1877 är Landstinget Blekinge huvudman. Skolan är politiskt och religiöst obunden.

Skolans historia kännetecknas av två faser: Först en period av omlokaliseringar i Blekinge, därefter, från 1917 en fast tillvaro i Bräkne-Hoby.

Skolan grundades 1869 i Mörrumsborg, men redan efter ett år flyttade skolan till det gamla gästgiveriet i Asarum. Gästgiveriet brann dock ner i december 1871 så det blev akut med nya lokaler. Sådana fanns vara lämpliga i Kristineberg i Asarums socken strax utanför Karlshamn. Här var skolan verksam i tretton år innan det blev dags med en flytt till Ronneby 1885.

I Ronneby fick skolan tillgång till nybyggda lokaler. Dessa byggnader var dock  inte tillräckliga för behoven för lanthushållningsutbildningen. Lämpligare lokaler borde finnas i en mer rural miljö. Ett antal potentiella platser diskuterades, men när Bräkne-Hoby kommun erbjöd en fin tomt bakom tingshuset togs beslutet att flytta till denna ort strax väster om Ronneby.

Skolan påbörjade sin verksamhet 1917 i nya, ståtliga lokaler ritade av Carl Andrén (1875-1928). Denne arkitekt hade anlitats efter det lyckade resultatet med Östra Grevie folkhögskola. Från Ronneby togs  två byggnader med på flytten:  gymnastikbyggnaden ”Rosa  huset” och vävstugan.

Folkhögskolans vackra byggnader och miljöer kunde behöva någon form av utsmyckning. Riksdagsman Lindvall bidrog med en generös donation för inköp av skulpturen Såningskvinnan  av den från bygden bördige konstnären Per Hasselberg (1850-1894).

Wittlockastugan, en båtmanstuga  bredvid huvudbyggnaden, skänktes 1922 till skolan. Stugan stod ursprungligen i Östra Hoka, Hällaryd väster om Bräkne-Hoby.

Under åren har skolans verksamhet utökats med om- och tillbyggnader på området. 1939 tillkom en ny gymnastiksal. 1954 elevhemmet Elevgården. På 1970-talet byggdes ett antal villor.
Vid infarten till skolan finns en magnifik silvergran med en uppmätt omkrets på 394 cm.
Portalsida: Bräkne-Hoby
Platsens koordinater: 56.22507,15.122933
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 14 maj, 2018  
Externa länkar:
http://www.blekingefolkhogskola.se

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

6 hours ago

Blekinge Folkhögskola Bräkne-Hoby

Bosse badar och Minken fångar fisk 😂Slovenienbloggen, dag 6

Jaha. Den dagen ett liv, som Farbror Melker sa i Vi på Saltkråkan. Hur ska vi nu sammanfatta den här dagen/livet?

Ömsom vin, ömsom vatten, kanske. Väldigt mycket vatten för min del, får jag väl medge. Ungefär mitt på dagen på väg tillbaka från en liten utflykt längs Idrijca, vadade jag ner i djup, snabb ström, fick simma ett hundratal meter i full vadarmundering och kom upp dyblöt från topp till tå och med tio liter vatten innanför vadarbyxorna. Oerhört klantigt, medges utan omsvep, men telefonen är vattentät, bilnycklarna klarade sig och ingenting gick förlorat utom möjligen lite värdighet och prestige - vilket var ren bonntur...

Men väldigt mycket vatten var det i alla fall.

Men för att ta det från början. Vi sammanträffande med de två tidiga - Aleks och Micke - vid åttatiden under järnvägsbron i Bača pri Modreju. Vattnet var fullt med harr. Vi hade harr framför oss och bakom oss, nästan mellan fötterna och definitivt inom spöhålls avstånd. De lekte, men en del vakade också. Vi vet bara inte efter vad.

Vad kan få en flugfuskare mer frustrerad och oförmögen att slita sig, än en massa fisk fullt synliga och nära, men utan att någon av dem överhuvud taget vill ta något man kastar åt dem? Så var det. Vi höll på tills grå små hår började växa ut i pannan, med flugbyten och allt tunnare tafsar, utan det minsta resultat. Men massor av harr, det fick vi se...

Fram på förmiddagen fick Micke en regnbåge. På streamer, lite längre ner, och äntligen började hypnosen släppa och vi började röra oss i riktningar bort från harrhelvetet...

Någon gick uppåt Bača, någon uppåt Idrijca, själv gav jag mig nedåt, ut på den expedition som slutade i ett lika ofrivilligt som pinsamt bad. Resultat? Vi såg regnbåge i lika stora mängder, och förmodligen en och annan marmorata. Men ville de ta? Icke sa Nicke, de var precis lika omöjliga som harrarna tidigare.

Förutom för Micke, som regelbundet rapporterade tappad fisk. Hur karln gör, det vete fåglarna, han vet nog inte själv...
Men han var bevisligen den ende av oss, som lyckades lura fiskar att hugga, och är hädanefter officiellt omdöpt från Zorken till Minken.

Linus och Mathias gav sig ut på naturexkursion i stället, och resultatet av den blev betydligt bättre än av fisket. Paddor, harryngel, hasselsnok och ett par sällskapliga barber som mer eller mindre åt ur handen...

Mitt ofrivilliga bad hade följder. Dels måste jag få på mig nåt torrt, dels var jag tvungen att bege mig till Kobarid för att hämta upp ett par marmorataöringar. Vad kan en fisknörd tillika fiskmakare som jag annars göra när jag nu är här, naturligtvis måste jag ha referens på marmorataöringar med mig hem så jag kan snida mig en träfisk av dem. Jag samlar ständigt sådant material. Och motsvarigheten till Hav- och vattenmyndighetens forskningsstation i Kobarid hade lovat mig att skänka en fisk. Oerhört tacksam...

Så jag bröt vid lunchtid.

Efter den utflykten blev det lite siesta, de andra hade sökt sig hem under tiden. Kvällsfiske på nytt ställe, med samma brist på resultat. Vad gör vi egentligen här?...

Jo, Micke fick en fisk till. Minken...

Och så guidade han Aleks till en fisk. Minkcoachen...

Vi är allihop beredda att betala en slant för en lektion, men han ska ju upp lika förbannat tidigt imorgon, vem orkar hänga med på det?!
... See MoreSee Less

View on Facebook

24 hours ago

Blekinge Folkhögskola Bräkne-Hoby

Det händer många spännande saker på Teaterlinjen :)Vi pausar från Pelle Svanslösrepetitioner med ett besök i kungliga huvudstaden där vi sett My fair lady, Kungligaste teatern samt Åtta kvinnor! Inspirerande! ... See MoreSee Less

View on Facebook

24 hours ago

Blekinge Folkhögskola Bräkne-Hoby

Taxen Max dansar :)

Teaterlinjen Blekinge Folkhögskola
Idag har vi haft premiär på Pelle Svanslös. Taxen Max bjuder på dans
... See MoreSee Less

View on Facebook