Trappa upp och trappa ner. Lena Kallenberg berättar om trapporna på Södermalm.

Illustratör Ingela Almgren
Stockholmia förlag 2015, 80 sidor ISBN 978-91-7031-273-1 

”Den som vandrat nedför en trappa på Söder i skymningen längtar aldrig efter hiss till himmelen”. Så står det på den lilla bokens baksida och det ger direkt anslaget för att bli nyfiken på boken.

Lena Kallenberg är söderbo och har författat ett 40-tal böcker och hon leder stadsvandringar. Ingela Almgren har illustrerat ett 20-tal faktaböcker.

Boken inleds med en kort beskrivning av Söder och av Stadsgården. Därefter följer ett uppslag för varje trappa, vänstersidan med text och högersidan med en illustration. Det är inalles 30 trappor. Boken avslutas med källor och lästips. Formatet på Kallenbergs bok är perfekt att ha med sig varje gång man ska till Söder. Texterna berättar inte enbart fakta om trapporna utan ger också platsens kulturhistoriska bakgrund.

Själv var jag söderbo i tio år och har gått många av trapporna, men ett par är helt obekanta för mig, trots att jag är auktoriserad stockholmsguide. Jag bodde nära Mosebacke trappor och varje gång jag skyndade nedför Götgatsbacken tittade jag upp mot Urvädersgränd och Bellmanshuset.  

Tyvärr hade jag flyttat innan boken kom ut, men nu har jag desto större anledning att med den i hand njuta av hur det ser ut idag och jämföra med Almgrens inspirerande konstverk. Varje sida är en upplevelse. Jag känner dofterna från förr, påminns om branden av Katarina kyrka 1991 som jag både hörde och såg. Almgren har verkligen förmågan att i bild levandegöra historien på söder som den beskrivs av Kallenberg.

Ute är det fortfarande litet snö och halt, men jag blir lycklig av att bläddra i boken och längtar till våren för att börja vandra. Egentligen behöver man inte ens gå ut, det räcker med att läsa boken och uppleva miljöerna.

Lämna en kommentar

Kommentera