Detta är del IV i en serie av fyra delar. Del I, del II, del III

Den fullspäckade försvarsdagen invigdes klockan tio med musik och tal. Besökarna började ge sig hemåt efter ettiden och strax innan klockan två inledde de olika föreningarna och organisationerna arbetet med att packa ihop för dagen.

De hemvändande besökarna stoppades på väg till bilparkeringen av att några soldater höll på att demontera en kommunikationsmast. Av säkerhetsskäl fick ingen passera under arbetet. Det gavs därför möjlighet att följa demonteringens olika moment.

Soldaterna fäller kommunikationsmasten under ordnade former.

Vid ett moment under demonteringen uppstod ett slags associativt igenkännande. En märklig känsla av en ikonisk bild som inte visade en fällning av en mast utan ett resande av en flagga. Associationen ledde till fotografiet när den amerikanska flaggan restes på Iwo Jima 1945.

Så var ögonblicket förbi. Masten plockades ned under kontrollerade former, soldaterna styrde mastens nedslagsplats med ett par fästlinor. 

Lämna en kommentar

Kommentera