En lördag i juni var jag yrkesbedömare på avlutningsprovet för blivande dalslandsguider. I två terminer hade aspiranterna träffats varje lördag och söndag i Ed, där de hade haft sina föreläsningar. Nu var det dags för guidenämnden att bedöma deras kunskaper.

Provet bestod av två delar: guidning i buss och guidning utomhus. Under bussfärden bedömdes mikrofonteknik, säkerhetsinfo, presentation av sig själv som guide och berättarteknik. Ute gällde det att hålla ihop gruppen, ställa den så att objektet stod i blickfånget och att anpassa rösten för att alla skulle  höra.

Färden gick från Ed via Steneby och Billingsfors till Bengtsfors. Brant uppför Majberget där vi lämnade bussen för guidning i Halmens hus och Gammelgårdens friluftsmuseum.

Vidare mot Åmål, där vi besökte kyrkan och promenerade via Plantaget till Gamla kyrkoparken och Södra hamnplan för lunchen på restaurang Kupé.

Eftermiddagens färd tog oss till de två största sevärdheterna i Dalsland, Fengersfors bruk med Not Quite och sedan till Håverud. Sista stoppet hade vi vid Skålleruds kyrka. Avslutning i Ed och Utsikten.

Alla blev godkända!

Fotografiet ovan visar utsikten från Halmens hus i Bengtsfors.

Lämna en komentar

Kommentera