Dalsland är ett Sverige i miniatyr. Redan landskapsblommans namn, förgätmigej, bidrar till att man inte glömmer sin vistelse där.

Jag hade sett Otto Hesselboms ( 1848-1913) målning ”Vårt land. Motiv från Dalsland” från 1902 på nationalmuseet i Stockholm och ville se om verkligheten kunde överträffa  tavlan.

Under en Dalslandsresa med mig som reseledare bodde gruppen i Bengtsfors. Där vandrade vi upp till Gammelgården på Majberget, promenerade till EKA-parken intill Dalslands kanal mm.  Med buss besökte vi Dalslands populäraste sevärdheter som Håveruds akvedukt med kanalmuseet intill, Fengersfors med Not Quite och hälsade på i en älgpark.

Eftersom gruppen var konstintresserad besökte vi givetvis Dalslands konstmuseum i Upperud. Museets utställningar kretsar kring temat natur: konst i naturen och naturen i konsten. Skulpturparken och museibygganden ligger högt ovanför Dalslands kanal med en vidunderlig utsikt över landskapet. Det fick mig att tänka på Hesselboms många nationalromantiska målningar av Dalsland.

Vårt land. Motiv från Dalsland
Nationalmuseum CC -BY-SA

Lämna en komentar

Kommentera