I tider när jultallrikstraditionerna lever på sparlåga och när de svenska serierna är nerlagda sedan länge är det svårt att föreställa sig tider när de årliga jultallrikarna kunde produceras i tio- eller rentav hundratusentals exemplar.

De finaste seriernas tallrikar var inte billiga. Kunglig Dansks och Bing & Grøndahls lyxserier kostade åtskilliga hundralappar styck och Rörstrands jultallriksserie med Nils Holgersson-motiv var inte mycket billigare.

På tal om Rörstrands jultallriksserie ritad av Gunnar Nylund: Från att under åren 1970-1999 ha varit ett årligt, efterlängtat tillskott till samlingen (som ofta var uppsatt i något fantasifullt mönster) har tallrikarna plockats ner och skänkts till loppisar och second hand-butiker där de säljs för en tia stycket.

Den säkra penningplacering som säljare av de olika tallriksserierna utlovade var bara luftpastejer när väl en omfattande tallriksserie lades ut till försäljning och skambuden var mycket vanligare än de seriösa buden.

I många fall har de prestigefyllda jultallrikarna degraderats till vanligt bruksporslin och det är inte ovanligt att finna Rörstrands jultallrikar i caféerna hos olika loppisar.

Resepraktikan har endast sporadiskt dokumenterat sådana tillfällen. I bilden ovan visas en jultallrik i Rörstrands serie, närmare bestämt 1972-års tallrik med motiv från Dalarna. Tallriken användes som underlag till en mycket god räksmörgås hos Erikshjälpen i Linköping.

Trots allt finns det en del jultallriksformationer kvar. Nedan är det Resepraktikans formation med Rörstrands jultallrikar 1970-1999.

Rörstrand jultallriksformation
Jultallrik (Rörstrand) från 1972 med bröllopsmotiv från Dalarna.


Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Kanske en kultursemiotisk funderingsskrift om tallriken och dess formationer i folkhemmet vore ett ämne en skissera över ett elvakaffe med småbröd…

Lämna en kommentar

Kommentera