Tårtgeneralen (2018) är en film som bygger på boken med samma namn (2009). Boken skrevs av Filip Hammar och Fredrik Vikingsson. Duon har även regisserat filmen.

Filmen är en dramadokumentär om en 510 meter lång smörgåstårta i Köping som hamnade i Guiness rekordbok 1985. Tårtan satte Köping ”på kartan”. Huvudpersoner är idégivaren Hasse P. och familjen Sjöman på Bivur, konditoriet som bakade själva tårtan. Andra medverkande är Köpingssonen Filip Hammar, hans frankofila fader samt diverse lokala profiler.

Köping och dess invånare som kollektiv spelar viktiga roller. Filmen inleds med att Köpingborna känner sig ”kränkta” med modernt språkbruk. Stadens IKEA läggs ner och flyttas till Västerås. I TV utser journalisten Jan Guillou Köping till Sveriges tråkigaste stad. Att Köping har en lång historia som stad från åtminstone 1374 ger inte någon större upprättelse för invånarna som måste leva med nutidens förödmjukelser.

Hasse P är en lirare i samhällets utkant som inte kan ståta med särskilt många framgångar. Äventyret med smörgåsstårtan ser länge ut att bli ännu ett exempel i raden av misslyckanden, men projektet får en oväntad vändning och utvecklar sig till en succé med stor uppslutning från Köpingborna. Representanten från Guiness rekordbok kan bokföra tårtlängden som ett nytt världsrekord!

Filminspelningen av Tårtgeneralen var likt originaltårtan ett lyft för Köping. Flera namnkunniga skådespelare deltar i filmen. Många trevliga stadsmiljöer visas. Staden sätts ännu en gång på kartan tack vare Filip och Fredriks nostalgifilm om Hasse P och hans smörgåstårta.

Köpings kommun har från ett destinationsutvecklingsperspektiv tagit tillvara filmprojektet genom att bland annat ha skapat en karta (PDF) med betydelsefulla platser från verklighetens tårtprojekt samt platser från  filminspelningen. Självklart finns verklighetens Bivur med på kartan. (PDF-filen finns även på Resepraktikan och kan laddas ner längre ner i denna bloggpost.) 

Resepraktikan besökte Bivur vid sitt Köpingbesök under hösten 2018. I skyltfönstret fanns ett filmaffisch med ett flertal autografer. Resepraktikans reporter blev dock lite förvånad när han klev in på kaféet och det såg inte ut som i filmen. Detta berodde på att exteriör- och bageriscenerna var från Bivur, medan kafédelen spelades in på ett annat konditori (i Arboga?).

Köpings roll i Tårtgeneralen är annorlunda än Brygges i filmen In Bruges. I den senare filmen är huvudpersonerna turister i staden, medan i Tårtgeneralen är huvudpersonerna bofasta invånare.

.

Lämna en kommentar

Kommentera