Filmen Storm (2005) i regi av Björn Stein och Måns Mårlind är ett experiment där olika tidslinjer och verkligheter skärs och blandas. Den förändrade verklighet som huvudpersonen DD (Eric Ericson), reporter på Nöjesguiden i Stockholm, kastas in i sker i symbios med berättelserna i seriemagasinet Storm och i dataspelet med samma namn.

Seriekaraktären Lova (Eva Röse) dyker upp i fantasymundering och hon framför ett erbjudande till DD om att återupptäcka, men även förklara bortglömda, traumatiska minnen i hans  liv.

DD får en mystisk metallkub av en medhjälpare (Lina Englund) till Lova. Kuben är tydligen mycket värdefull då en ondskefull man i kostym (Jonas Karlsson) och hans hejdukar skyr inga medel för att komma åt kuben.

Full storm av förvirring uppstår i DD:s sinne; samtidigt råder full storm på Gotland och stormen är på väg till Stockholm. Den fysiska stormen bedarrar dock strax innan den når huvudstaden.

Tysk filmtrailer för filmen Storm (2005)

Minnena som DD med Lovas hjälp lyckas återta härstammar från hans uppväxt i Vänersborg. DD förflyttas plötsligt till ett grått och folktomt Vänersborg. I den folktomma tystnaden börjar DD till en början röra sig planlöst omkring i centrum. Jakten efter människor och mening leder från Torget förbi Huvudnässkolan, biblioteket och vidare till systembolag och butiksgalleria, för att slutligen hamna i barndomshemmet.

Mardrömmens Vänersborg visar sig dock vara inte helt folktomt. Här finns ännu personer som den unge DD betedde sig mycket illa mot eller ofrivilligt hade svikit.

Filmen utspelar sig huvudsakligen i Stockholm och i skenbara småstadsidyllen Vänersborg. I filmens kommentarspår förklarar regissörerna att filmen skulle egentligen ha utspelats i Trollhättan (Björn Stein växte upp i Trollhättan), men det visade att Vänersborg fungerade bättre för filmen.

Några exempel på platser som förekommer i Stockholm är Kungsgatan och taket på Södersjukhuset. I Vänersborgs syns Stortorget, biblioteket, Huvudnässkolan och dess spektakulära aula (skolan revs 2012-13, men aulan finns kvar). I kommunen förekommer bland annat Västra Tunhems kyrka.


Lämna en kommentar

Kommentera