I serien 50-talskartor från Norstedts har turen kommit till Resepraktikans hemtrakter i de gamla häraderna Tveta, Vista, Norra Vedbo,  Södra Vedbo samt Västra och Östra Härad i smålandet Njudung.

Zoomar man in på Höglandet och södra Vätterbygden i norra Småland ges en trevlig översikt – numera delvis industrihistorisk – över kända industrier och produkter från städer som Gränna (polkagrisar, päron), Huskvarna (Husqvarnafabriken med cyklar, symaskiner, hagelbössor), Jönköping (tändstickor), Bodafors (Svenska Möbelfabrikerna AB).

Städerna illustreras även med kända byggnader, ofta kyrkor, men i Jönköping är det Göta hovrätts byggnad från 1600-talet som kompletterar tändsticksfabriken. Sävsjö kännetecknas inte av sanatoriet utan av en stadsgata. Industriorter som Vetlanda och Nässjö får rykande fabriksskorstenar som ramar in städernas kyrkor.

Höglandet och Södra Vätternbygden

I Tranås visas även stadsbebyggelse; Grännas polkagrisar och päron kompletteras med ruinen Brahehus. Götalands högsta punkt, Tomtabacken, finns utmärkt, liksom den geologiska märkvärdigheten Smålands Taberg.

Resepraktikan återkommer med fler inzoomningar på andra områden.

Lämna en kommentar

Kommentera