Ett besök på Fotografiska 2018, som börjar med en promenad från Slussen, innesluts i en särskild stämning när man passerar det tomrum till svalg där Slussens trafikapparat låg tidigare.

Frånvaron av den kära trafikapparaten är stor och en vemodig-nostalgisk känsla infinner sig;  man förstår att det är endast genom fotografier och minnen som detta Slussentomrum och ickeplats kan ”återställas” eller ”helas”. När väl byggnadsplatsen ligger bakom en går promenaden förbi Birkaterminalen till Fotografiska med lättare steg.

Framme vid det gamla tullhuset börjar utställningen redan utomhus genom att fyra av utställningens fotografier visas på en informationsskylt ovanför ingången. Besökaren kan inleda sitt utställningsbesök genom att se utställningen ”från sidan”. Väl på plats erbjuds besökaren ett smörgåsbord ur Tunbjörks fotografiska produktion. Bilder från olika fotoprojekt och böcker radas upp till besökarnas stora nöje.

Det finns otaliga möjligheter att röra sig i förhållande till de olika fotoprojekten. Ett sätt är att ta fasta på utställningens huvudbild – mannen i kortbyxor som betraktar en teveapparat. Från huvudbilden kan man förflytta sig till Tunbjörks kamerautrustning och därefter stanna till vid ännu en iakttagande herre. Denna gång en Sjöbobo som betraktar en tvättmaskin.

Skakig, darrig och oskarp bild av tvättmaskinsbetraktelse.

Efter Tunbjörks smörgåsbord kan men företrädesvis komplettera besöket med en brunch av lika hög kvalitet som utställningen.

På tillbakapromenaden mot Slussensvalget kan den som vill vända sig mot museet och betrakta tevebetraktaren lite grand från sidan. Notera den inramande julstämning som förmedlas av den granna granen!

Tunbjörk/ julgran

Utställningen stängdes 20181202. Länk till information om utställningen på Fotografiskas webbplats.

Lämna en kommentar

Kommentera