Nyöppnade Nationalmuseum är sannerligen en upplevelse. Tidigare var konstverken i centrum och själva lokalerna hamnade trots sin storslagenhet i skymundan. Nu har utställningarnas rum fått distinkta karaktärer genom de uppseendeväckande färgvalen. Vissa färger följer den pompejanska paletten som går att finna till exempel på Thorvaldsens museum i Köpenhamn.

Nationalmuseums regnbåge är dock bredare och uppvisar även utpräglade kulörer som inte är så mättade som på Thorvaldsens museum. Det var särskilt en ljusare blå färg som stannade kvar i minnet. De mest klassiska tavlorna finns att beskåda och det är dessa utöver lokalerna i sig som man tittar mest på vid ett första återbesök. Detta besök varade mindre än en timme. Nästa tillfälle kommer förhoppningsvis att räcka mycket längre.

Museibutiker är alltid spännande att titta på och särskilt intressant var det att se sig omkring i Nationalmuseums butik. Skulle det finnas specifika souvenirer med anledning av återöppnandet?

Jodå, ett tema som användes till kläder, muggar och vattenflaskor är en lek med Alexander Roslins tavla Damen med slöjan. Originaldamen var Roslins hustru, konstnären Marie-Suzanne Giroust. Hon får tre nya ”kollegor” iklädda samma dräkt à la bolognaise. Alla fyra tillskrivs även ett ord: reopen, refresh, reuse och recycle.

Tyvärr består museets souvenirmuggs utsmyckning endast av Girousts porträtt, medan vattenflaskan för 20 kronor innehåller alla fyra – vilket kan ses i den korta filmen nedanför.

Lämna en kommentar

Kommentera