På väg till vår skidvecka i Sälen tog vi tåget till Mora för att sedan fortsätta med buss. Vi började med att gå i mål ”I fädrens spår”. Det var riktig vinter med mycket snö och minusgrader. På målområdet var det full verksamhet igång med att bygga upp årets upplaga av platsen.

Strax intill ligger Vasaloppsmuseet. Där stannade vi länge för att kolla in historiken och framför allt den utmärkta modellen över loppets sträckning med de välkända kontrollpunkterna som Mångsbodarna, Evertsberg, Oxberg … ja ni vet. Vi fick varsin lila ryggpåse med påtrycket Vasaloppet!


Modell över Vasaloppets sträckning

Vi var nästan ensamma på gågatan och de enda besökarna när vi tittade in i de många butikerna för att stanna en längre stund i hemslöjdsaffären. Det blev besök på turistbyrån och biblioteket, lunch och fika på trevliga ställen, men återigen var vi ganska få gäster. Vilken skillnad det blir när det riktiga Vasaloppet, nu utbyggd med fler varianter, kommer igång.

I ett skyltfönster hängde en glödlampa, modell större, som var precis en sådan som jag letat efter i Stockholm. Expediten visade att man kunde ställa in tre olika styrkor bara genom att trycka på elkontakten — alltså inte dimmer. Perfekt souvenir. Varje gång jag tänder hemma i hallen blir jag påmind om den lyckade dagen i Mora.

Vi tog tåget tillbaka till Stockholm från Morastrand. Vädret i Sälen skulle bli väldigt blåsigt och otrevligt. Det blev längdskidåkning i solsken på Mälaren i stället.

Lämna en kommentar

Kommentera