Midsommarafton, Coronaåret 2020. De flesta arrangemangen i Göingebygden är inställda. Folk håller sig hemma och midsommarhälsningarna översänds i digitala format.

Vädret är under morgonen varmt och molnigt, perfekt för en utflykt i omgivningarna. Resan kommer att passera Lursjön (kaféet stängt på Midsommarafton), Bjärnum (midsommarfirandet inställt), Vittsjö (Café Sjöstugan stängt under Midsommar), Verum (vackert och ödsligt), Hästveda (inställt och stängt).

Det var förväntat att det inte skulle bli någon kaffepaus längs färdvägen, men det fanns ändå mycket att titta på. Utflykten puttrade på tills bilen körde in på industriområdet i södra Vittsjö med anrik företagshistoria som Alga, Luxus och inte minst Wiwood.

Vid Wiwoods kontorsbyggnad fick expeditionen ett abrupt stopp med ett ackompanjerande utrop: ”Var är Leninstatyn?”

Wiwood, Vittsjö 2020-06-19

Den fanns ju här så sent som i höstas. Den stod kvar även efter att företagets grundare Calevi Hämäläinen sålt sitt livsverk. Hämäläinen hade fått statyn av affärskollegor i Lettland och Ryssland, som på något sätt förvärvat det avställda monumentet från den lettiska staden Aizpute.

Wiwood, Vittsjö 2019
Leninstatyn

Väl tillbaka vid dator och bredband besvarades frågan om vart statyn tagit vägen. Den hade sålts till entreprenören, fd hotellägaren, föreståndaren för Jan Myrdalbiblioteket mm Lasse Diding i Varberg. Diding hade köpt statyn med målet att ställa den utanför ingången till nyblivna allsvenska fotbollsklubben Varberg BoIS FC hemmaarena Påskbergsvallen.

Varbergs kommun renoverade Påskbergsvallen för ett stort miljonbelopp inför det stundande allsvenska året. För att få tillbaka en del av utgifterna anordnades en budgivning för att en sponsor skulle få namnge idrottsplatsen. Mångmiljonären Didings idé var att sponsra arenan under namnet Leninstadion. Statyn skulle då komplettera arenan på ett passande sätt. Kommunen föredrog dock en annan sponsor. Påskbergsvallen heter för närvarande Varberg Energi Arena.

Läs mer om statyn i Vittsjö på bloggen Joelsson Jacobson Text & Bild. Om statyns fortsatta äventyr i Varberg: Expressenartikel.

Lämna en kommentar

Kommentera