Degeberga i slutet av juni 2020. Det rådde högsommar med närmare 30 grader, vilket bidrog till en avmätt och loj stämning i byn. Ovanför backarna svävade två röda glador.

Resepraktikans promenad började i Forsakar. Nere i dalgången vid det nedre vattenfallet rådde en tropisk stämning, om inte så varmt som utanför dalen. Här var det skönt och det vore klokt att stanna kvar på platsen där det för drygt hundra år sedan fanns en dansbana.

Forsakar nedre vattenfallet

Det vore även skönt att ha kunnat svalka sig i simbassängen i anslutning till bäckens utlopp ur dalen, men istället begav sig resepraktikans reporter ut på den ångande asfalten, tog en sväng om den i huvudsak stängda hembygdsparken och idrottsplatsen. Därefter till Forsakars gamla järnvägshållplats vid Degeberga – Brösarps järnväg.

Vid hållplatsen finns banvallen kvar, ombyggd till cykelväg som sträcker sig hela vägen från Kristianstad till Maglehem. Resepraktikan färdades till fots och nöjde sig med den svagt stigande sträckan mellan hållplatsen och Degeberga station. Längs vägen har man en häpnadsväckande utsikt över Degeberga backar.

Glador över Degeberga backar 2020

Ovanför backarna hördes det karaktärstiska lätet från två röda glador – Skånes landskapsfågel. Gladorna svävade obekymrat även när ett par kråkfåglar, förargade av gladornas svävande, försökte jaga iväg dem från området. Gladorna lät sig fösas bort en bit, men återvände lika obekymrat på det stäpplika backlandskapets termik till området som kråkrfåglarna försökte freda. Till slut gav de försvarande fåglarna upp och lät gladorna hållas med sitt segelflygande.

Resepraktikan betade av sträckan upp till gamla stationsområdet medan den eleganta kampen mellan de två fågelarterna utspelades uppe i skyn. Av stationsområdet fanns inte mycket kvar. Nya stationshuset var inbäddad i grönska och syntes knappt från cykelvägen på banvallen. En gammal perrong eller lastkaj skymtarde fram ur buskagen.

Norr om stationen fanns förr ett gytter av byggnader i Enoch Flygares affärsimperium med tyngdpunkt på ägghantering. Det Baltiska huset utgjorde hjärtat av verksamheten med privatbostad för familjen Flygare, firmans kontor, samt en magasinsdel för verksamheter som äggkontroll och paketerande.

Degeberga, Baltiska huset och rivningstomter

Namnet Baltiska huset var givet då det hade tjänstgjort som huvudrestaurang under Baltiska utställningen i Malmö 1914. Flygare köpte byggnaden och skickade ner anställda för att packa ihop huset och återuppföra det i Degeberga.

Baltiska huset hade förr omgivits av en mängd lager- och produktionsbyggnader men dessa är sedan länge nedrivna. Promenaden gick nu vidare till busshållplatsen nere i dalen. Det fanns några minuter till godo innan bussen till Everöd skulle avgå, vilket gav tid till en snabbtitt i Antikt och Kuriosa i Degeberga.

På väg ut ur butiken stötte Resepraktikans reporter på byggentreprenören Pelle Fixare som Resepraktikan anlitat till flera projekt för basen i Sävsjö. Mångas vägar går sannerligen via Degeberga!

Färden fortsatte till Everöds station. Även på denna plats seglade en glada högt upp i skyn.

Lämna en kommentar

Kommentera