Dagens promenad gick mot Enskededalen. 

Gränsbergets busshållplats

Jag passerade Gränsberget vid Kärrtorpsvägen och vandrade genom skogsdungen fram till De Gamlas Hem. De ståtliga byggnaderna invigdes 1911 efter sex års byggande. Huvudbyggnaden har klassiska detaljer som pilastrar, hörnkedjor och en mittrisalit med fronton. Arkitekt var troligen Victor Bodin. Det fanns plats för 95 personer.

De Gamlas Hem

Nybyggnaden från 1961 är ritad av arkitekt Ture Rydberg. Bygget är typiskt för 1950-talets folkhemsbygge där den långa längan har förskjutits i sidled så att det bildar fyra enheter.

De Gamlas Hem, tillbyggnaden

Hemmet ligger intill Viloparken och där är det gott om sittbänkar i det välkrattade området. Från huvudentrén leder De Gamlas Väg rakt västerut och man passerar en park med namnet De Gamlas Lund. Korsar Gamla Tyresövägen och kommer till Kyrkogårdsvägen. Bakom den drygt två meter höga muren ser man de höga tallarna på Skogskyrkogården. 

Det kanske inte var det lämpligaste vägvalet för oss 70+ en dag i april 2020 med så många äldre som dött i covid-19.

Korsningen De Gamlas Väg och Kyrkogårdsvägen

Lämna en kommentar

Kommentera