Ronny och Ragge tog hela svenska folket med storm när de 1991 tvärnitade rätt ner i TV-sofforna med sin Fårrd.

Den blå kiosken i det fiktiva Byhåla fick en närmast ikonisk status och människor vallfärdade till småländska Korsberga för att kunna beställa en raggarballe med svängdörrar.

Tiden gick och TV-sofforna erbjöds nyare underhållning, men Ronny och Ragge behöll ett visst grepp i folkminnet som kultserie. Korsbergakioskens liv puttrade på över åren som gick. Nya ägare kom och gick och minnet av kioskens roll i Byhåla började klinga av.

Den 3 augusti 2015 kunde dock Expressen berätta att kiosken fått nya ägare som tänkte vårda arvet från Byhåla. Kiosken hade varit till salu i två år och hade endast varit sporadiskt öppen. Resepraktikan passerade kiosken i mitten av maj 2015. Kiosken hade då fått en tillbyggnad efter TV-inspelningen. Kiosken var stängd vid besöket.

Kiosken i Korsberga, maj 2015

Några år gick och i augusti 2017 passerade Resepraktikan kiosken som nu var gulmålad! Väl inne i kiosken/ pizzerian fanns ingenting som påminde om dess fiktiva raggarhistoria. Tyvärr hittade jag ingen närbild från den gulmålade tiden, men på en bild på ”Byhålapumpen” skymtar kiosken i bakgrunden.

Byhålapumpen, augusti 2017. Gulmålade kiosken i bakgrunden.
Uppförstoring av den gulmålade kiosken, augusti 2017

Nästa gång som Resepraktikan passerade Korsberga var hösten 2019. Då var kiosken åter blå.

Nu är det juli 2020 och det verkar som en ny generation av nostalgiägare har beslutat sig för att sälja. Jämfört med den gulmålade eran är kiosken tillbaka i gammal god blå form. Menyn är breddad från byhålatiden med take away av både thaimat och engelsk Fish n’ chips.

mäklarens bilder syns rent av den fascinerande affischen från 1999 av S. Martinelle som sammanfattar svensk populärkulturhistoria med Korsbergakiosken i mitten. Vad Beavis och Butthead har på affischen att göra förblir dock oklart.

Resepraktikan äger ett exemplar av affischen med Byhålakiosken.

Förhoppningsvis kommer nya ägare att förvalta arvet från Byhåla.

På YouTube kan man se klippet med kioskens första uppträdande i ”Byhåla”.

Kiosken står pall mot Ronny och Ragges rivningsförsök. Snart träder Bernst-Gunnar in på scenen.

Lämna en kommentar

Kommentera