Cementstaket av så kallad standardmodell.

Det stora inflytande som Iföverken med omkringliggande verksamheter haft på Bromölla syns även på hur Bromöllaborna inhägnat sina tomter med staket. På initiativ av Iföverken och Brömölla cementgjuteri kunde villaägare köpa cementstaket av ett antal olika modeller.

Idén med cementstaket kan ha kommit från Tyskland och började spridas i Bromölla på 1930-talet. Den fabriksmässiga tillverkningen tycks ha upphört i slutet av 1960-talet när nya modetrender och lätthanterligare material minskade efterfrågan så kraftigt att det inte var lönsamt för företagen att tillverka staketen längre. En del staket tillverkades i fortsättningen av privatpersoner .

I boken Stakethandboken (2008), länk till PDF, presenterar författarna Katarina Olsson och Jimmy Juhlin Alftberg inte bara en detaljerad beskrivning på hur man kan tillverka sina egna cementstaket, de redogör även för inventeringar som uppskattade den totala längden cementstaket till 2 mil när staketanvändandet var som vanligast. Möjligen fanns 2007 en mil cementstaket kvar. Tidens tand, olyckor och nya stilideal maler sakta ner de kvarvarande cementstaketkilometrarna. 2020 finns risken att den sammanlagda längden av cementstaket blivit åtskilligt kortare jämfört med 2007.

Växtligheten gnager på cementstaketen.

Det finns dock ännu många fina cementstaket att titta på under en promenad i de äldre villakvarteren i Bromölla. Resepraktikan har fotograferat några under sina vandringar i samhället.

Cementstaket av ovanligare modell.
Detalj av ovanligare sorts cementstaketmodell.

Vid ett tillfälle kom reportern att inleda ett samtal med en kvinna som bodde några kvarter bort, men enligt egen utsaga hade ett staket i ganska bra skick. Hon berättade att kommunen fortfarande hade ett lager med cementstaket som villägare kunde får eller köpa från till underhållet av sina egna tomtavgränsare.

Välbevarade cementstaket på gatans båda sidor.
Staket och växtlighet.

Trots lokal entusiasm och stöd från kommunen är nog utvecklingen på väg mot en allt cementstaketfattigare miljö i Bromölla med omgivningar. Ser man på bilden nedan med endast staketstolparna kvar kan man fråga sig om det är troligare att ett nytt cementstaket kommer upp, eller att även stolparna plockas bort för något lätthanterligare alternativ.

Endast staketstolparna finns kvar.

Läs mer om olika platser i Bromölla på Resepraktikans webbplats.

Ivetofta hembygdsförening har bilder från stakettillverkningen på sin Facebooksida.

Lämna en kommentar

Kommentera