Tågtrafiken var utslagen på sträckan mellan Hästveda och Hässleholm av något slags elfel enligt Skånetrafikens webbplats. Det blev att vänta in ersättningsbuss som kom endast tio minuter senare. I ersättningsbussen gavs det tid att börja skriva på en ny post för Resepraktikans blogg. Det fick bli ett kortare stycke om en upplevelse från årets sommarutställning på Wanås Konst.

Skrivandet kom igång när ersättningsbussen svängde in på Ballingslövs station. På spåret stod ett övergivet Krösatåg. Ingen klev av eller på. En kille som kommit med X2000-tåg från Stockholm undrade om detta var Hässleholm.

Krösatåget ”Joe Labero” står på Ballingslövs station. Det kan varken ta sig norrut eller söderut.

2020-års sommarutställning är fokuserad på verk av den koreanska konstnären Kimsooja. Hon har fått möjlighet att visa sin konstnärliga bredd med flera olika installationer på Wanås Konst – både inomhus och ute i skulpturparken.

Kimsooja har skapat två utomhusinstallationer: Sowing into Painting samt A Laundry Field. Två mycket olika installationer, men samtidigt utgör de början och slutet på en sammanhängande process, ett slags från ax till limpa, men med linet i centrum.

Linodling/ Sowing into Painting, Wanås 2020

Sowing into Painting inleddes med att Kimsooja lät plantera linfrön av olika sort (hon kunde inte närvara personligen på Wanås pga Coronaviruset). Vid Resepraktikans besök i början av juli blommade fälten. Linodlingen innehöll linväxter som kommer att kunna användas till textilier eller som bindemedel i oljefärg.

A Laundry Field. Wanås Konst 2020

A Laundry Field är en utställning med linets omvandling till en nyttoprodukt, illustrerad av ett hundratal äldre linnelakan med handbroderier. Lakanen har troligen köpts in på andrahandsmarknader eller antikaffärer i Sverige. Dessa lakan har hängts upp som till torkning bland träden i slottsparken.

Inomhus finns ytterligare verk. Meta-Painting består dels av ett antal uppspända omålade målardukar, dels av målardukar som har formats till bottari, ett slags tygknyten som koreaner använt för att kunna bära sina ägodelar under flytt eller flykt. I grannlokalen bjuds besökaren i Thread Routes att fläta ett eget verk.

Meta-Painting. Wanås 2020

Ett visuellt storslaget konstverk är To Breathe som finns i den stora långlogen. Här inbjuds besökaren till att skapa en egen visuell berättelse med hjälp av konstverket. Ta på dig skyddsöverdagen på fötterna, ge dig ut på det stora spegelglasfältet och skapa ditt eget äventyr på, över och under konstverket To Breathe.

En promenad på, under och över konstverket To Breathe av Kimsooja. Wanås 2020.

Så kom ersättingsbussen slutligen fram till Hässleholm. Här var stationen fylld av strandsatta tåg som otåligt väntade på att få ge sig av längs stambanan. Tågen och stationen utgjorde ett slags A Train Field: From Waiting to Adventure.

Hässleholm Train Field: From Waiting to Adventure. 2020

Lämna en kommentar

Kommentera