Platsens portalsida: Ronneby kommun

Det ösregnar utanför Blomstergården, några kilometer väster om Eringsboda i norra Blekinge, denna märkligt varma vår 2018. Sedan 2014 möts dessvärre besökaren av stängda grindar. Två gånger tidigare har läget sett illa ut, men räddats av entusiaster som arbetat i grundaren Verner Svenssons anda.

Verner Svensson (1901-1990) och hans hustru Annie tog ett lån och köpte 1929 gården i Eringsboda socken som skulle utvecklas till Blomstergården. De kom från Ljuders härad i Småland, men fick inte lån för att starta ett liv som jordbrukare i hembygden. Lån fick de istället för ett jordbruk i Blekinge. Paret och deras barn slet hårt för att odla upp marken och under 1930-talet belönades de med flera priser för sitt arbete.

Samtidigt med det dagliga arbetet på gården genomförde paret även en vision om en fantasifull trädgård – en trädgård som inte liknade någon annan. På fyrtiotalet började trädgården bli känd och oinbjudna gäster från när och fjärran ville ta sig en titt på härligheten.

Efter att först ha värjt sig mot tanken på att ta inträde tog Verner till sig idén och öppnade trädgården för besökare. Blomstergården invigdes officiellt 1949 och utvecklades till en stor turismsuccé. Under guldåldern 1955-75 besöktes parken årligen av mellan 200 000 och 300 000 besökare.

Förhållandet till myndigheterna var inte de bästa. Efter ett antal bakslag, som en stängning av en ny museidel av brandsäkerhetsskäl, fick Verner nog och stängde parken. Nu fick det gå som det gick och parken gick in i en period av förfall.

Förfallet upphörde med Verner Svenssons död 1990. Då fick Blomstergården nya ägare, Karl-Gunnar och Ulla Widén, som tog tag i återställandet med liv och lust. Redan året därpå kunde parken öppna igen i sin forna glans.

Besökssiffrorna nådde inte upp till guldålderns nivåer, men som bäst besöktes anläggningen årligen av 70 000 – 80 000 personer. I slutet av 90-talet vände dock besökssiffrorna brant nedåt till cirka 30 000. Med så låga siffror var det inte möjligt att behålla någon lönsamhet. Paret Widén såg sig efter köpare. Ronneby kommun var kallsinnig, men 2008 kunde paret Anna och Holger Hvenfeldt berätta att de övertagit anläggningen.

Trädgården öppnade åter 2010 efter två års intensivt renoverande. Tyvärr kunde Hvenfeldts på grund av sjukdom inte utveckla det påbörjade arbetet. Parken stängdes därmed 2014.

Enligt uppgift är anläggningen till salu. Med rätt köpare kan parken på 50 000 kvadratmeter förhoppningsvis öppnas igen till alla trädgårdsälskares glädje.

Bildgalleri

Blomstergården må vara stängd, men det finns en del dokumentation av trädgården. Här ett fint bildspel av YouTube-användaren Seth Andersson

Närliggande platser

Externa länkar

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Blev besviken när jag upptäckte att det var stängt det vore bra om man tar bort telefon numret från hitta Verner Svensson var kusin med min mormor

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!