Bräkne-Hoby tingshuset och Arkivcentrum

Bräkne-Hoby tingsgården

Bräkne-Hoby har varit tingsplats för Bräkne härad sedan urminnes tider. Denna tradition bröts när tingshuset brann ner 1782. Då beslöts det att tillsammans med Lister härad bygga ett gemensamt tingshus i Karlshamn. Detta projekt varade endast i tio år, då huset i Karlshamn brann upp 1792. Häraderna beslöt sig för att bygga separata tingshus.

Det dröjde ända till 1802 innan ett nytt tingshus stod klart i Hoby. Under mellantiden var domstolen verksam i Hobys gästgivaregård. Gården hade brunnit ned samtidigt som tingshuset 1782, men ett nytt värdshus hade byggts upp strax efteråt.

Tingshuset byggdes slutligen upp som en tingsgård där häradshövdingen även kunde bedriva jordbruk på ägorna.

Domstolens verksamhet upphörde 1949 då tingsstället flyttade till rådhuset i Karlshamn och drygt ett decennium senare till ett nybyggt tingshus.

Blekinge bildningsförbund flyttade in i lokalerna 1956. Under de följande decennierna bedrevs en omfattande kulturverksamhet med bland annat föreställningar och konserter. Bildningsförbundet lämnade lokalerna 2001. Ronneby kommun köpte tingsgården från landstinget 2008. Byggnaderna omvandlades till dagisverksamhet.

Beslutet att omvandla lokalerna till ett daghem påverkade en annan plan för tingsgården om att samordna olika arkiv i Blekinge. Blekingearkivet fanns sedan tidigare i en separat byggnad. Arkivsamordningsplanerna kunde dock genomföras genom ett nybygge av Arkivcentrum på 2010-talet. Det nya arkivcentrumet invigdes 2015.

Framför tingsgården står en milsten.

Portalsida: Bräkne-Hoby
Platsens koordinater: 56.22459,15.119302
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 16 maj, 2018  
Externa länkar:
https://blekingearkivet.se
http://webnews.textalk.com/bygd-i-samverkan/historia/tingsgarden-en-betydelsefull-plats

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

4 months ago

Blekingearkivet

Idag den 25 maj träder GDPR i kraft - den nya dataskyddsförordningen. Till alla verksamheter i den enskilda sektorn vill vi sprida budskapet från Riksarkivets Katalin Gere: "Släng ingenting! Radera ingenting!"

Syftet med GDPR är inte att förstöra kulturarvet och mer information kommer inom kort från Riksarkivet, vilket vi kommer att förmedla.

Det har redan höjts okunniga röster, om att nu är det okej för organisationer, att röja vindar och förråd. Det är inget nytt - samma regler gällde även igår.
Om man väljer att radera hela sin verksamhet ur historien. Vad ska då kommande generationer titta tillbaka på och ta lärdom av?
... See MoreSee Less

View on Facebook

6 months ago

Blekingearkivet

Idag har vi haft Start-up-möte för Topotek Blekinge med medverkan av Maria Larsson Östergren och Madelene Nettermark från Riksarkivet.

Vi ser med tillförsikt fram emot den fortsatta utvecklingen av Topoteket.
... See MoreSee Less

View on Facebook