Dalslands konstmuseum Upperud

Dalslands konstmuseum

Dalslands Konstmuseum ligger högt ovanför sjön Spången, som är en del av Dalslands kanal. Om man vill besöka museet med egen båt finns det en gästbrygga nere vid sjön.

På Dalslandskännaren och antikhandlaren Sten Torstenssons initiativ påbörjades museibygget som invigdes 1995. I bottenvåningen visas Torstenssons egna samlingar: målningar, silverskatter och konsthantverksföremål. Butikens utbud varierar efter de tillfälliga utställningarnas innehåll.

Café Bonaparte i det gamla brukshotellet strax intill har fått sitt namn efter Napoleons brorsdotter, Christine Charlotte Alexandrine Egypta Bonaparte. Hon gifte sig 1818 i Rom med greve Arvid Posse, ägaren  till Upperuds och Billingsfors järnbruk. Grevinnan trivdes inte på bruket och lämnade Dalsland redan efter ett år för vidare äventyr.

En park med många stora skulpturer omger museet.

 

 

Portalsida: Melleruds kommun
Platsens koordinater: 58.806919 , 12.436984
Se platsen på karta & Street View:
Senast ändrad: 9 juli, 2018  
Externa länkar:
http://www.dalslandskonstmuseum.se
http://www.dalslandskonstmuseum.se/cafe/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Dalslands_konstmuseum

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

FÖR ALLA NI SOM ÄNNU INTE BESÖKT DEN NYA UTSTÄLLNINGEN PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM KAN VI TIPSA OM ATT DET GÅR ATT LÄSA OM UTSTÄLLNINGEN I DET SENASTE NUMRET AV NYHETSBREVET (NR 39) SOM FINNS PÅ MUSEETS HEMSIDA. ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

Dalslands konstmuseum

Nästa vecka är den sista för att se sommarens succéutställning med möbler och måleri av Mats Theselius samt fotografier av Tova Mozard. Den 12 augusti avslutas den. Den 18 augusti inviger vi en ny utställning med anledning av att Dalslands kanal fyller 150 år. Utställningen heter "Vattenvägen" och innehåller marinmåleri från Göteborgs sjöfartsmuseums samlingar, unika fotografier av Herman Ahlin samt ett miniporträtt av den legendariske slussvakten Elis Svensson.
I samband med vernissagen arrangeras en vernissagefest på Upperud 9:9 där Södra Åkeriet från Värmland spelar. Fri entré till både museet och Upperud 9:9.

Varmt Välkomna!!
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

Dalslands konstmuseum

GLÖM INTE ATT FIRA MIDSOMMAR MED OSS PÅ DALSLANDS KONSTMUSEUM. SOM VANLIGT BLIR DET MUSIK, DANS, FISKDAMM OCH JORDGUBBSTÅRTA!
KLOCKAN 14.00 STARTAR VI!
VARMT VÄLKOMNA!
... See MoreSee Less

View on Facebook