Platsens portalsida: Emmaboda

En av Emmabodas sevärdheter är det gamla glasverksområdet. Den ursprungliga verksamheten av fönsterglastillverkning upphörde redan 1978, men det drivs fortfarande företag inom glasbranschen på området.

Störst är fönsterglasverkets efterföljare Emmaboda glas som under åren 1973-2018 ägdes av franska glastillverkaren Saint-Gomain, men från 2019 har svenska investmentbolaget Mimer som huvudägare. Företaget fortsätter att sälja och förädla glasprodukter, Glassolutions, från Saint-Gomain.

Emmaboda glas firar 100-årsjubileum 2019. Företaget kan leda sin historia tillbaka till AB Emmaboda Fönsterglasbruk som anlades på platsen 1919 med delar från det nedmonterade Modala glasbruk. Emmaboda glasbruk tillverkade handblåsta fönsterglas som i början på 1930-talet inte kunde konkurrera med nya maskintillverkade planglas.

Fönsterglasbruket gick i konkurs, men uppstod i ny skepnad som planglastillverkaren AB Emmaboda Glasverk 1934. Detta företag köptes sedan upp i etapper av Saint-Gomain med början på 1940-talet.

På området finns även Glasma som tillverkar råvaror för glasindustrin

I de äldre delarna av fabriken utövas dock helt andra typer av verksamheter som gokart och bowling. Dessa aktiviteter drivs av Nöjeshuset i Emmaboda.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!