Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Enköping

Medborgarhuset Joar Blå och stadsbiblioteket är två byggnader med central betydelse för Enköpings kulturliv. Husen ligger på Strömparterren vid Enköpingsån.

På platsen för medborgarhuset Joar Blå låg förr en folkskola. Skolan fick nya lokaler och in flyttade textilföretaget Hettemarks. Det gick till en början bra för företaget så det byggde nya lokaler uppe vid stationen.

Skolan-fabriken revs och i dess ställe byggdes nöjesetablissemanget Joar Blå med bio, teatersalong, restaurang och en av Mälardalens bästa nattklubbar.

I början av 2010-talet uppstod tanken på att omvandla Joar Blå till ett kulturhus. Delar av nöjespalatset verksamheter lades ned, medan biografen Saga och teatern är fortsatt verksamma inom ramen för Medborgarhuset Joar Blå.

Joar Blå ingår år 2020 i en kommunal debatt om huset ska omvandlas till kulturhus eller rivas för att ge plats åt ett nytt kommunhus då det nuvarande kommunhuset anses som hälsovådligt. I denna diskussion ingår även den så kallade Statt-tomten (platsen för det rivna stadshotellet) vid Stora torget.

Joar Blå är en känd person i Enköpingstrakten. Han var troligen en lokal storman, nämnd i Erikskrönikan som mannen som bidrog till att Birger Jarls son Magnus valdes år 1250 till kung istället för Birger Jarl själv.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Sök på Respraktikan:

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!