Platsens portalsida: Eskilstuna

Det finns mycket att uppskatta med ett originellt hotell som Lilla Hotellet i Eskilstuna. Själva dess uppenbarelse är fascinerande med hotellrum som ligger uppradade i en korridor- och ubåtsliknande gul bunker mellan två betydligt större röda huskroppar.

För en ny besökare i Eskilstuna känns till en början hotellet placerat långt ute i periferin, men ju mer man lär sig som staden, desto mindre perifert känns hotellet.

Runt hörnet från Tunaforsgatan ner mot Eskilstunaån stöter man på inget mindre än Köpmangatan. Detta är det gamla Eskilstunas huvudgata som leder ner till Rådhustorget. Vill man hellre promenera till centrum längs Eskilstunaån finns en trivsam strandpromenad för detta. Denna promenadväg kantas till en början av mäktiga industribyggnader.

Det mest spännande med Lilla Hotellet är dess historia om The Beatles. Den engelska gruppen var på turné i Sverige hösten 1963 strax innan sitt stora genombrott och spelade bland annat i ett par mellanstora städer – däribland Eskilstuna den 29 oktober.

Orkestern skulle enligt turnéplanen övernatta på Stadshotellet för att dagen därpå åka vidare till Stockholm. Uppståndelsen kring de långhåriga britterna blev dock så omfattande att de inte fick stanna kvar på hotellet.

Tack och lov fanns det andra hotell som var mer överseende med livsglada ungdomsidoler: Beatles kunde sova ut på Lilla Hotellet.

Med så ikoniska hotellgäster är det naturligt för en sentida hotellgäst att börja spekulera i vem som sov i vilket rum på hotellet, vilket till stora delar ännu är i originalskick.

Så, vem sov var? Allvarsamma skeptiker menar att Beatles inte besökte, än mindre övernattade, på Lilla Hotellet den legendariska höstnatten 1963.

Så, var sov de då? Inte kan de väl ha övernattat i en iskall bil på en parkeringsplats någonstans i Mälardalen?

Lilla hotellet och dess historier är sannerligen en yellow submarine på många nivåer.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!