Platsens portalsida: Eskilstuna

Munktellmuseet, som drivs av Volvo, finns i en byggnad på det område norr om Eskilstunaån som tillhörde Munktells verkstäder, numera kallat Munktellstaden. Museet öppnade 1991 i sina nuvarande lokaler som tidigare använts till bland annat motorprovning.

Företaget grundades 1832 i mindre lokaler på andra sidan ån av Johan Theofron Munktell (1805-1887). Munktell var en allsidig och tekniskt begåvad företagare. Hans firma tillverkade bland annat verktygsmaskiner till Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori och andra företag inom metallindustrin.

Munktell kom efterhand att även tillverka jordbruksmaskiner, ånglok och andra typer av ångmaskiner som de första generationerna av traktorer.

Den ökande konkurrensen ledde till en konsolidering av marknaden genom uppköp och fusioner. Munktell gick samman med Stockholmsföretaget Bolinder 1932 till Bolinder-Munktell. Huvudverksamheten kom att drivas i Munktells verkstäder.

Bolinder-Munktell och Volvo var stora konkurrenter vilket ledde till att Volvo köpte upp BM 1950. Bolinder-Munktell kom till en början att leva vidare inom den nya koncernen som Volvo BM. Från 1993 heter divisionen Volvo Construction Equipment (Volvo CE).

Volvo köpte även upp andra företag som kom att inkluderas i BM-familjen. Till dessa hörde Åkermans Verkstad AB i Eslöv. I samband med att Volvo köpte Samsungs anläggningsmaskinsdivision lades Åkermans ned. Åkermans historia hålls levande utöver en lingrävmaskin på Munktellmuseet på Eslövs stadsmuseum och Leksaksmuseet.

Verksamheten i Eskilstuna är livaktig även efter det att Volvo lämnat Munktellområdet för ändamålsenligare lokaler i västra Eskilstuna. Detta har frigjort industriområdet norr om ån för utveckling av en mängd olika verksamheter som bland annat bostäder, simhall, sporthall och konstmuseum i Munktellstaden.

Theofron Munktell drev inte bara sitt företag med stor effektivitet. Han bidrog även till Eskilstuna stads utveckling med bland annat genomdriva byggandet av Eskilstuna-Torshälla kanal.

Bildgalleri

Volvo Construction Equipment har producerat en YouTube-film på engelska om företagets historia från dess början i Eskilstuna och Johan Theofron Munktell.

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!