Platsens portalsida: Eskilstuna

För en besökare som letar efter ett torg men finner en gata kan namnet Rådhustorget verka förvirrande, särskilt som det inte ens finns något rådhus på den gatuliknande platsen.

Har man möjlighet att titta på ett foto taget innan 1927 klarnar mysteriet: Rådhuset låg på den sida av torget som numera utgör en förlängning av själva gatan Rådhustorget. Det gamla rådhuset från 1850 revs 1927 för att öppna upp för trafik längs nuvarande Kungsvägen.

Rådhuset hade förlorat sin funktion 1897 när det nya stadshuset stod klart vid Fristadstorget. Byggnaden behöll dock ett tag sin funktion av fängelse.

Eskilstuna Rådhustorget omkring 1870
Eskilstuna Rådhustorget omkring 1870. Gamla rådhuset i fonden av torget. Länk till originalbild

Märkligt nog kom det gamla rådhuset från 1702 att överleva 1850-års rådhus med några decennier. 1702-års rådhus flyttades till Rademachergatan 20.

Runt hörnet från torget söderut på Köpmangatan 3 låg från från början av 1700-talet Österrekarne härads tingshus. Även Västerrekarne härad höll ting i huset några år i början på 1700-talet innan de flyttade till Torshälla. Häradet återkom till tingshuset 1881 och flyttade tillsammans med Österrekarne några år senare till det nybyggda tingshuset på Kyrkogatan.

Gamla tingshusets byggnad finns fortfarande kvar. Efter en stunds promenader på Köpmansgatan och Rådhustorget kan det vara trevligt med en kaffe på Café Tingsgården. Från uteserveringen är det fin utsikt över ån och Fristadsdelen av Eskilstuna.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!