Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Eskilstuna

Sven Rinman (1720-1799) har varit av stor betydelse för både Eskilstuna som en viktig initativtagare till fristaden, men även för Sveriges utveckling av gruvnäringarna, Den svenska bergshanteringens fader.

Rinmanmonumentet restes ursprungligen 1833 på Fristadstorget (åren 1867 – 1907 hette torget rentav Rinmanstorg). Monumentet på torget ersattes under andra världskriget med brunnsfontänen Arbetets ära och glädje. Monumentet flyttades till sin nuvarande plats i Rinmansparken – som tidigare hette Fristadsparken.

Tidigare låg ett epedemilasarett i området med omgivande lasarettspark. Lasarettet revs och från 1920 blev parken en allmän park.

På monumentet står det: Swen Rinman Född 1720 Död 1799. I förtjenst om bergs-handteringen den främste på sin tid / Uppförd 1832 Ombyggd 1921

Rinmangymnasiet, en av sju gymnasieskolor i kommunen, ligger delvis i Rinmansparken. Skolan har växt över tid och innefattar numera även några gamla industribyggnader på andra sidan Tullgatan som AB CE Johanssons fabriksbyggnad.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!