Platsens portalsida: Eskilstuna

Stadsbiblioteket omsluter besökaren med 60-tals modernism. Från utsidan ser bibliotekskomplexet ännu idag mycket modernt ut, men det är när man klivit in i biblioteket som modernismen kommer till sin rätt.

Väl inomhus upptäcker man en atriumgård, varifrån en trappa leder upp till en takterass. Det är nu som besökarens blick börjar svepa över lokaler, atrium och takterass, sökande efter en bar som serverar Dry Martini och andra hippa drycker. Över baren, taktarassen och atriumet antyds lätta sydamerikanska tongångar.

En sådan bar får stanna kvar i besökarens fantasi, det finns dock ett café med bra utbud. Skaparna bakom biblioteket var arkitekten Gustaf Lettström samt inredningsarkitekterna Lia Gottfarb och Hans Johansson.

Eskilstuna stadsbiblioteket har ansvarat för Svenska deckarbiblioteket sedan starten 1989.

Biblioteket förbinds med teatern via en mycket hög huskropp. Överraskande och modernt. Fram till 2006 fanns en tredje, viktig samhällsfunktion i kvarteret: brandstationen. Större delen av stationen har därefter rivits och brandkåren har flyttat till nya lokaler norr om ån.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!