Platsens portalsida: Eskilstuna

Eskilstuna stadsmuseum finns sedan 1979 i Carl Gustafs stads gevärsfaktoris gamla lokaler. Staten köpte upp äldre manufakturbyggnader 1812 och flyttade gevärstillverkningen från Söderhamn till de befintliga lokalerna 1813. Faktoriet byggdes ut 1840 för att även rymma tillverkningen från Norrtälje. Med förlusten av Finland ansågs österjöfaktorierna ligga för oskyddat.

Faktoriet blev Sveriges modernaste fabrik 1867 med licenstillverkningen av amerikanska Remingtongevär. Den moderna fabriken blev plantskola för många begåvade ingenjörer och konstruktörer som Carl Edvard Johansson och hans uppfinning av måttsatser.

Fabriken inlemmades i Försvarets fabriksverk (FFV) 1943. De tidigare ändamålsenliga lokalerna blev allt omodernare. FFV flyttade tillverkningen till industriområdet Svista 1969.

Efter tio års ombyggnader kunde Eskilstuna stadsmuseum (initialt under namnet Faktorimuseet) öppna i den gamla fabriken. Samlingar från bland annat Rademachersmedjorna och från museibyggnaden vid Sörmlandsgården kunde ställas ut i det nya museet. Samma år öppnade Vapentekniska museet i en separat byggnad.

Det vapentekniska museet har lagts ner, men stadsmuseet innehåller en utställning om gevärsfaktoriets historia med möjlighet att känna på olika typer av handeldvapen, pansarskott och granatgevär som tillverkats i lokalerna.

Det finns utställningar om hur en mekanisk verkstad såg ut omkring år 1900 och om Eskilstuna på 1700-talet.

Resepraktikan hade tidigare samma dag på Pingstkyrkans Secondhandvaruhus hittat en tallrik med motiv från Remingtontillverkningen på gevärsfaktoriet.

Eskiltstunatallrik
Remingtonverkstaden vid Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori 1867

Samma lokaler i museet såg nästan likadana ut nu som 1867.

Eskilstuna stadsmuseum
Fabriksmiljö på Eskilstuna stadsmuseum

En intressant maskin i turbinhallen bland de olika ångmaskinerna är en maskin för prägling av mynt: Stoppa in en tiokrona och se med egna ögon hur ett mynt präglas, som sedan kan tas med hem som en souvenir. I Eskilstuna fanns från 1974 Sveriges enda Myntverk.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!