Platsens portalsida: Eskilstuna

Eskilstuna teater var den tredje i raden av teaterbyggnader i staden när den stod färdig 1925 efter ritningar av Ebbe Crone. Mycket av teaterns originalutförande finns fortfarande kvar.

Den första och andra teatern hade under 1800-talet varit verksamma kring Rådhustorget. De hade haft enklare utföranden som teaterlador i jämförelse med Eskilstuna teateraktiebolags monumentala byggnad.

På platsen för den nya teatern hade tidigare stadens gasverk varit verksamt. Gasverket hade dock flyttats till en tomt vid Kungsgatan/ Ståhlbergsvägen mer än ett decennium innan teatern byggdes.

Teatern invigdes 1926 med Frans Hedbergs Bröllopet på Ulvåsa framfört av Hjalmar Selanders teatersällskap.

Dagens Eskilstuna teater har ingen fast trupp, men gästspel från bland andra Riksteatern | Eskilstuna Teaterförening, EskilstunaRevyn och Scenknuten fyller scenen med olika typer av föreställningar.

Eskilstuna teater har kanske inte ändrats särskilt mycket över tid, men det har namnet på den gata som teatern är förankrad vid. Ursprungligen Hamngatan, därefter det välbeskrivande Teatergatan, till dagens J A Selanders gata – teatern har trots allt förblivit sig själv.

För den kulturintresserade finns det mer att upptäcka i teaterkvarteret. Närmsta granne är nämligen stadsbiblioteket.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!