Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Gamla stan

Nu 2019 och några år framöver kan man från tunnelbanan se hur bygget av den nya förbindelsen mellan Södermalm och Gamla stan framskrider. Här får man en glimt av vatten och bygge innan tåget går in i tunnel igen, in i den enda lilla tunnelsträckan som faktiskt går under vatten.

Vid ombyggnaden av stationen 1994 fick konstnären Göran Dahl utföra tre stora tavlor i cementmosaik på spårväggarna och lägga golvmönster intill utgångarna, färgsätta klinker mm. Spännande är de två hissarna. Det är målade med två färger, blått och grönt. Den ena har en blå hisskorg och metalldelarna gröna medan det är tvärtom i den andra. Sådant muntrar upp tillvaron, när man blir varse rikedomen i konstnärernas arbete.

Kolla in stängslet mellan spåren! Det är ju vanliga metallstängsel men textilkonstnären Britta Carström har vridit till dem på olika sätt. Först tyckte jag att någon har förstört det prydliga stängslet, men snart upptäckte jag hur lätt man kan göra något vackert så enkelt. Carström kallar verket för ”Svetsspets”. Dessutom är stängslet målat i en glidande färgskala från blått till grönt.

Platsen i Google gatuvy

Närliggande platser

Externa länkar

Sök på Respraktikan:

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!