Platsens portalsida: Mariefred

Slottet från 1537 är ett av Gustav Vasas borgar som han vistades i under sina resor i landet. Slottet omges av vatten och en vindbrygga leder in till borggården med de två stora kanonerna, som kallas för Galten och Suggan. Enligt inskriptionerna heter båda Vargen. De gjöts 1579, respektive 1577 och är krigsbyten från Ryssland.

Titta på väggarna runt borggården! Valv och fönstergluggar berättar om  ändringar genom århundradena. De äldsta fönstren var små och fönsterglasen togs med under resorna till nästa slott osv. Trappan som leder in till slottet är från Erik XIV tid. Vandringen genom slottssalarna berättar Sveriges kungars och drottningars historia genom drygt 400 år. Intressanta rum är hertig Karl´s kammare och Gustav III´s teater.

Missa inte lejonet som var en gåva till Fredrik I på 1700-talet. Den blev uppstoppad och har på senare år blivit en riktig turistmagnet med sitt spektakulära skelögda uttryck. Du hittar lejonet högst upp i slottet intill statens porträttsamling.

Det finns flera trevliga alternativ att ta sig till Gripsholm som med ångbåt till Mariefreds ångbåtsbrygga, eller med veterantåg till Mariefreds station.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!