Hesselby järnvägsstation

Hesselby station | Av Christian Koehn (fragwürdig) - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2174416

Hesselby järnvägsstation är en gammal, nedlagd station som renoverats och fungerar numera som järnvägsmuseum och bas för museijärnvägen Föreningen Gotlandståget — Gotlands Hesselby Järnväg.

Efter andra världskriget lades järnvägstrafiken på Gotland successivt ned. År 1960 var all järnvägstrafik nedlagd. Spåren revs upp och det enda som blev kvar var några meter räls i Romakloster med ett lok och ett par vagnar som ett minnesmärke över järnvägsepoken.

Detta minnesmärke började förfalla och en förening skapades för att inte bara rädda tåget, utan även flytta det till en bättre plats. Föreningen kunde överta det gamla stationshuset i Hesselby. Militären hjälpte till med frakt av loket. Från Hesselby kunde så sakta ett återuppbyggande av järnvägsnätet på Gotland påbörjas.

Till en början byggdes endast en kortare bana med slutstation vid en berömd ek. Denna ek förblev under trettio år banans slutstation, men under 2010-talet påbörjades en kraftig utbyggnad. Tack vare förlängningen av spåret är det numera möjligt att åka med museitåget hela vägen till Roma, den stora järnvägsknuten på Gotland.

I Hesselby är det möjligt att hyra dressin. Matsäcken under en dressingar kan vara medhavd eller vara inköpt på Hesselby järnvägskafé.

Portalsida: Region Gotland
Platsens koordinater: 18.531356,57.544381
Se platsen på karta & Street View:
Övre bildens copyright: Av Christian Koehn (fragwürdig) - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk
Senast ändrad: 13 april, 2018  
Externa länkar:
http://www.gotlandstaget.se
http://www.hesselbyjernvagskafe.se
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gotlands_Hesselby_Jernväg

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

4 days ago

Gotlandståget

Några bilder från veckan på Hesselby station 8- 12 oktober.
Foton: Cenita H.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Gotlandståget

Arbetsdag på GHJ: Bagagehyllorna i SJ Cp 407 börjar komma på plats. Anslagstavlan vid parkeringen höjdes och räcken målades i Tule. I verkstaden fortsatte arbetet med att renovera dörrarna på våra lokomotorer. Slutligen lastades balkarna till ramverket till MÅJ XC 10 för transport till Etelhem. På lördag är det dags igen! ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Gotlandståget

VI BEHÖVER ÄPPLEN TILL ÄPPELGLÖGG
Till Tomtetåget behövs cirka 200 liter.
Halfvede musteri sponsrar föreningen med pressningen, men dina äpplen behövs.
Du som har äpplen över, lämna dem till Halfvede musteri i Dalhem. Där finns en särskild låda för äpplen till Tomtetåget.
Ett stort tack för ditt äppelbidrag och till Halfvede musteri!
... See MoreSee Less

View on Facebook