Platsens portalsida: Enköping

Hettemarks …det märks!

Enköping, likt många andra svenska städer, har förlorat flera av sina viktigaste industrier. Bahco är kanske det mest kända fd Enköpingsföretaget, men även textilföretaget Hettemarks var en viktig arbetsgivare.

Sven Hettemark (1901-1989) flyttade till Enköping från Tranås och grundade 1944 företaget Hettemarks Konfektionsfabrik. Hans damkonfektionsföretag började i liten skala med tillverkning i den gamla folkskolan vid Enköpingsån.

Det gick bra för Hettemarks. Företaget expanderade och byggde 1961 nya rationella lokaler vid stationen på Vårfrugatan 2.

Hettemarks köptes på 1960-talet upp av Upsala kappfabrik. Produktionen i Enköping inriktades på ungdomsbetonade plagg.

Textilkrisen slog i början på 70-talet hårt mot företaget. För att klara krisen slogs företaget samman med andra textilföretag till SweTeko. Det hjälpte inte, Hettemarks fördes över i statliga textilkoncernen Eisers regi. Efter ett sista försök med ett löntagarägt Hettemarks stängdes fabriken för gott 1985.

Varumärket Hettemarks lever dock kvar med bas i Ängelholm. Inget i Hettemarks kollektion tillverkas i Enköping eller Sverige.

Hettemarkshuset på Vårfrugatan har fått nytt liv. Huset har byggts till på höjden med en bostadsrättsförening. En skola är verksam i den äldre delen av byggnaden. Tyvärr är bilden av Hettemarkshuset från 2019 oskarp.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!