Platsens portalsida: Högsby

Högsby är ingen stor ort och Högsby kommun är ingen stor kommun – men kommunhuset är en mäktig byggnad.

Huset uppfördes ursprungligen som tingshus 1917 för det år 1918 sammanslagna Aspeland-Handbörds tingslag inom domsagan med samma namn. Aspeland och Handbörd var härader inom Kalmar län. Fram till sammanslagningen hade Aspelands tingsplats legat i Målilla och Handbörds i Staby strax utanför Högsby.

1965 byggdes en ny domstolsbyggnad i Oskarshamn för en nyskapad, gemensam domsaga för Aspeland, Handbörd och Oskarshamn. Denna domsaga bytte 1968 namn till Oskarhamns domsaga.

Gamla tingshuset användes till 1970 som domstolslokal, men efter tingsrättsreformen och bildandet av Oskarshamns tingsrätt fick byggnaden en ny funktion som kommunhus för likaledes nybildade Högsby kommun.

Framför kommunhuset står ett ovanligt ståtligt exemplar av Riksträdet. Här fanns även vid Resepraktikans besök 2013 en liten staty över byskomakaren och folklivsskildraren Jonas Stolt (1812-1883). Denna staty stals 2014 och det är oklart om den har återfunnits eller ersatts av en ny staty. Vid kyrkan finns en minnessten över Jonas Stolt.

Från kommunhuset kan man välja att gå över Emån mot centrum och kyrkan eller fortsätta mot hembygdsparken.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!