Platsens portalsida: Höör

Kulturhuset Anders, vilket utgör navet i Höörs kulturliv, är namngivet efter Anders Hansson. Det var denne Anders som byggde gården som kulturhuset numera verkar i.

Kommunen hade 1985 beslutat sig för att riva de så kallat fallfärdiga byggnaderna. Det skapades en opinion mot detta beslut. Det vore bättre att skapa ett kulturhus av de gamla magasinen. Byggnaderna skulle kunna användas som konsertlokal.

1986 anordnades en musikfestival som drog in en grundplåt på 20 000 kronor till ett kulturhus. Föreningen Anders bildas 1987. Kommunfullmäktige ändrade sitt rivningsbeslut. Renoveringsarbeten påbörjades.

1994 genomfördes en första invigning av den stora salen. Detta följdes upp av en fullskalig invigning 1996. Under de följande åren genomfördes om- och tillbyggnader. 2014 inreddes vinden ovanför konsthallen.

Filmföreningen Bio Vision visar moderna spelfilmer på kulturhuset.

Den livaktiga verksamheten fick sig en knäck av Coronaviruset 2020. Alla evenemang ställdes in och det var oklart under sommaren när saker och ting kunde återvända till någon slags normalitet.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!