Platsens portalsida: Hörby

Amnestys secondhandbutik Handlingen finns sedan år 2000 i Hörby mejeris äldsta byggnad. Huset ligger i slutet av Vallgatan som leder bort till biblioteket, gamla järnvägsstationen och museet/ tingshuset. På grund av Coronaepedemin höll butiken stängt under sommaren 2020.

Mejeriverksamheten i Hörby inleddes 1891 då Hörby mejeriförening bildades. Denna förening blev 1935 medlem i Sydvästra Skånes mejeriförbund. 1964 skapades Skånemejerier av de fyra stora mejeriförbunden i Skåne. Tre av förbunden upplöstes i Skånemejerier, medan Nordvästra Skånes mejeriförbund kvarstod som medlem i Skånemejerier. Hörby mejeriförening beslöt då att gå med i Nordvästra Skånes mejeriförbund. Detta förbund lämnade Skånemejerier 1972 och de ingående mejeriföreningarna blev medlemmar i Helsingborgs Mjölkcentrals dotterbolag Skånska Mjölkprodukter.

Samma år flyttade Hörby mejeri till nya lokaler ungefär 100 meter från det gamla mejeriet. På den nya tomten hade tidigare Hörby bränneri varit verksamt. Nästan alla byggnaderna ersattes för den moderna mejeriproduktionen.

En storaffär genomfördes 1991 med sammangåendet av Skånemejerier och Helsingborgs Mjölkcentral. Det nya företaget kom att heta Skånemejerier. Hörby mejeri hade utvecklats till ett ysteri och kom nu att konkurrera med Kristianstads mejeri som var gamla Skånemejeriers ysteri.

Hörby mejeri överlevde ett par decennier bland annat genom ett samarbete mellan Skånemejerier och ett mejeri på Bornholm, men 2007 tog Hörbys mejeriepok slut, produktionen flyttade till andra enheter inom Skånemejerier samt till Bornholm. Till en början fortsatte Skånemejerier sin verksamhet i Hörby med att behålla ett ostlager.

Mejeriintresserade kanske hoppar till av förhoppning när de nuförtiden passerar de nyare fabriksbyggnaderna. På väggen finns en skylt som meddelar att här finns företaget Hörbygårdens Mejeri. Notera att detta är inget mejeri utan ett fastighetsbolag.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!