Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Hörby

Hörbys första kommunhus låg i en fd skolbyggnad snett över Ringsjövägen från kyrkan. Kommunens verksamhet växte och ett nytt kommunhus restes på Slagtoftavägen i mitten av 1940-talet.

Förvaltningen svällde ytterligare. Det blev åter nödvändigt med ett nytt och större kommunhus. Detta stod klart 1955, ritat av Hans Westman. Nu fick den gamla skolan ge vika för det nya kommunhuset. Förvaltningen återvände därmed till ursprungsplatsen. I det nya komplexet gavs även plats åt bland annat bowlinghall, provinsialläkare, folktandvård och arbetsförmedling.

I början av 2010-talet kompletterades kommunhuset med den gråa tillbyggnaden som även består av glaspartier. Turistbyrån flyttade hit från Stora hotellet. I den nya stora möteslokalen invigdes 2013 Johan Falkmans omtalade monumentalmålning som berättar om kommunens historia.

Monumentalmålningen är öppen för allmänheten. Vid Resepraktikans besök 2015 och 2019 fanns en informativ folder som presenterade konstverket.

Polisen har sin lokaler i kommunhuset. Numera är turistbyrån omvandlad till en så kallad Infopoint.

Bildgalleri

Hörby kommun har lagt ut en kort film från invigningen 2013 av Johan Falkmans monumentalmålning på kommunens YouTube-kanal. Även den egyptiska författaren Nawal El Saadawi var inbjuden som talare.

Närliggande platser

Externa länkar

Sök på Respraktikan:

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!