Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Hörby

Tågtrafiken försvann ganska tidigt från Hörby. Järnvägsstationen finns dock kvar och dess unika sidobyggnader, som ursprungligen fungerade som lokstallar, finns även kvar.

Första järnvägslinjen som byggdes till Hörby var ångspårvägen Höör-Hörby Järnväg (HHyJ) (1882). Några år senare (1886) invigdes Hörby-Tollarps Järnväg (HTJ). Denna bana uppgick i Östra Skånes Järnvägar (ÖSJ) 1897. Linjen till Eslöv (EHJ) stod klar 1897. EHJ inlemmades redan nästa år i ÖSJ.

Linjen till Eslöv slog ut en hel del av trafikunderlaget till Höör. HHyJ såldes 1915 till ÖSJ, som lade ner trafiken 1929. Persontrafiken upphörde 1961 på linjen Hörby-Tollarp. Sträckan Hörby-Eslöv lades ner 1967 och denna bana samt linjen Hörby- Tollarp revs upp samma år.

Rälsen är sedan länge borta och spårområdet har fyllt med bostäder. Trots detta känns det fortfarande som en järnvägstationsmiljö. Här kan man sitta på en bänk och vänta tillsammans med en moder med barn på ett tåg som aldrig kommer att ånga in till perrongen.

Stationen utgör tillsammans med Hörby museum i gamla tingshuset och Hörby bibliotek en ansambel som påminner om tiden då Hörby var en viktig järnvägsknut.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Sök på Respraktikan:

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!