Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Bromölla

Ifö Center är en av de ”arvtagare” som växt fram när olika typer av industriell verksamhet lagts ner inom gamla Iföverkens fabriksområde. Ifö Center beskriver sig på sin webbplats:

Ifö Center är ett nytt, konstnärsdrivet kulturhus vid Ivösjön i Bromölla (nordöstra Skåne). 

Projektet förfogar över 4.500m2 i en gammal keramikfabrik och har öppnat upp det tidigare helt slutna industriområdet Iföverken för kultur och turism. Kollektivet bygger allt själv och anordnar kurser, workshopar och guidade visningar. På fabrikens fasader växer bit för bit ett utomhusgalleri i världsklass fram, med verk av internationellt kända gatukonstnärer. 

Projektet kan sägas börja 2011 när konstnären Teresa Holmberg inledde ett samarbete med isolatorfabriken Ifö Ceramics. Hon upptäckte snart att stora delar av företagets lokaler stod tomma.

En mängd idéer uppstod och olika projekt sattes igång som kom att leda till bildandet av Ifö Center. År 2018 riskerade hela projektet att kollapsa då Ifö Ceramics lade ner sin verksamhet i Bromölla och ställde Ifö Center inför ett ultimatum: köp byggnaderna av oss eller så får ni lämna området när produktionen i fabriken läggs ner.

Ifö Center lyckades reda ut krisen med bland annat crowdfunding från privatpersoner, olika typer av hjälp och bidrag från det offentliga och privata företag.

Ifö Center har utöver sitt arbete med att fylla Bromölla med konst även samarbetat med Sparbankshallen med utställningar. Idéer till nya projekt kan hittas på Iföverkens industrimuseum.

Bildgalleri

Ifö Center presenteras på film som visar huset inifrån, utifrån och ovanifrån på Jonathan Haners YouTubekanal.

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!