Platsens portalsida: Kristianstad

Kristianstads järnvägsmuseum invigdes 1979 i en nybyggd hall på bangårdsområdet på Kristianstad Södra. Projektet med ett museum över Kristianstadstraktens rika järnvägshistoria hade påbörjats med bildandet av Museiföreningen Östra Skånes Järnvägar (MfÖSJ) 1972. Föreningens målsättning uppfylldes sju år senare.

Kristianstad Södra var ursprungligen inte tänkt som en station längs banan mellan Kristianstad och Åhus, som invigdes 1886, men då det byggdes ett antal stickspår i området utvecklades platsen till en hållplats och station vid Kristianstad – Åhus Järnväg (CÅJ).

Järnvägsmuseet drivs av Regionmuseet och MfÖSJ. Utöver ett flertal lok och vagnar av olika spårvidder har det även flyttats byggnader och andra järnvägsrelaterade föremål till museet och bangården. Museets vändskiva har till exempel hämtats från Hästveda station.

På Järnvägsmuseet finns både permanenta och tillfälliga utställningar. Årets utställning 2020 presenterar Landins cykelverkstad. Ett lokalt Kristianstadföretag som när det lades ner donerades till nuvarande Regionmuseet.

På den permanenta utställningen med lok och vagnar slås man inte bara över hur intressanta dessa gamla trotjänare är, utan också över den fina ljussättningen.

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!