Platsens portalsida: Vänersborg

Affärslokalen till vänster om Salong Hasse var platsen för cykelverkstan Jörgens cykel i Josef Fares film Farsan (2010).

I kommentarsspåret till DVD-utgåvan av Farsan berättar Fares och medförfattaren tillika skådespelaren Torkel Petersson en del anekdoter om lokalen och varför verkstan fick heta Jörgens cykel. Huvudpersonen i Farsan är Josef Fares egen far Jan Fares, så Torkel Petersson ville på något sätt även hedra sig egen far. Pappan heter Jörgen och därmed fick den för filmen centrala butiken detta namn.

Butikslokalen ligger i centrala Vänersborg. I början av inspelningarna misstog lokala Vänersborgsbor inspelningslokalen för att vara en riktig cykelverkstad. Enligt Petersson hade ett par personer kommit fram och visat sin uppskattning över att det äntligen började hända saker för att lyfta innerstaden igen samt att det fanns ett uppdämt  behov för en gammal, hederlig cykelverkstad.

Filmen spelades in både i Vänersborg och Trollhättan. Ett märkligt sammanträdffande är att filmteamet under filmandet upptäckte att det fanns en Jörgens cykel i Trollhättan! Denna butik är år 2018  fortfarande verksam och ligger på Österlånggatan 32.

Närliggande platser

Externa länkar

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!