Kristinehamns kyrka

Kristinehamns kyrka

Kristinehamns vackra kyrka bjuder på ett slags synvilla. Kyrkan är stor, för värmländska  förhållanden mycket stor, men tornen matchar inte riktigt huvudbyggnadens storlek, utan håller sig till en något mindre skala. Hur det kom sig att tornen inte är i samma skala som övriga kyrkan tycks inte vara helt fastställt.

Resepraktikan hade turen att få en visning av en av församlingens anställda, vilket ledde till fördjupade insikter om turerna kring själva bygget och de olika ombyggnaderna sedan Carl Georg Brunius (1792-1869) hade ritat en helt ny kyrka. Den gamla och märkbart lägre träkyrkan revs för att ge plats till den nya, katedralliknande nygotiska kyrkan.

Som så ofta blev bygget mycket dyrare än beräknat och det tog församlingen femtio år innan den sista skulden hade betalats. Bygget tog även avsevärd tid (1847–1858) då den stora byggnaden placerades på gammal sjöbotten med medföljande problem.

En del inventarier som altaruppsats och predikstol sparades från gamla kyrkan, men Brunius tillät inte att de i sin brokighet skulle störa hans stilrena gotiska byggnad  med nytillverkad, harmonisk inredning. Den gamla inredningen har dock kommit till sin rätt i kyrkan efter senare ombyggnader och renoveringar.

Församlingshemmet ligger på andra sidan Östra Staketgatan, vid hörnet av Nya Kyrkogatan.

Portalsida: Kristinehamn

Berätta gärna något mer om platsen!

Platsens Facebookinlägg

Börja dagen i stillhet. Kl 8.00 idag börjar meditationen i Skärgårdskapellet. Välkomna! ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Svenska kyrkan Kristinehamn

I två dagar har vi familjeläger tillsammans med kommunens integrationsenhet. Idag hänger vi ute i skärgården där vi badar, pysslar och leker. Fantastiskt kul! ... See MoreSee Less

View on Facebook

3 weeks ago

Svenska kyrkan Kristinehamn

Missa inte detta tillfälle att få en guidning i Kristinehamns kyrka!Idag 31/7 kl. 14.00 finns det möjlighet att få en guidning i Kristinehamns kyrka. Djupdykning "Vandring genom kyrkans rum och tid" med Emmy Lindgren. Välkomna! ... See MoreSee Less

View on Facebook