Hoppa till verktygsfältet
Platsens portalsida: Vänersborg

Vänersborg var residensstad i Älvsborgs län fram till den stora sammanslagningen 1998 av länen i Västra Götaland. Då skapades Västra Götalands län av Göteborgs och Bohus län, Skaraborgs län och Älvsborgs län. I samband med sammanslagningen överfördes Habo och Mullsjö kommuner till Jönköpings län.

I slutet av 1960-talet behövde dåvarande Länsstyrelsen i Älvsborgs län utöka sina lokaler. Denna utökning skulle troligen resultera i att äldre, värdefull bebyggelse behövde rivas för kontorskomplexet.

Ett av husen som låg i väg var det så kallade Strömmerska huset. Ett vackert handelshus, som kanske var främst känt från Birger Sjöbergs Fridas bok, som huset där det bodde en rådman som myntade namnet Lilla Paris på Vänersborg.

När rivningsplanerna blev kända mobiliserades en opinion för att rädda Strömmerska huset. Arkitekten Nils Ahrbom lyssnade på denna opinion och ritade ett alternativt förslag, där det gamla huset bevarades. Kommunstyrelsen drev trots detta igenom beslutet att genomföra ursprungsplanen som medförde rivning. Kommunstyrelsen fick stöd för detta av dåvarande landshövdingen. Strömmerska huset revs under hösten 1975.

Länsstyrelsen ligger i anslutning till fd länsresidenset.

Källa: Britt Liljewall, Vänersborgs historia III: Kapitel 15, Strömmerska huset i kvarteret Sälgen sid. 191-201 (1994)

Bildgalleri

Närliggande platser

Externa länkar

Sök på Respraktikan:

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!