Platsens portalsida: Lund

För dagens besökare i Lund säger ”Åke Hans” kanske inte särskilt mycket. Man stöter på namnet som en busshållplats på Bredgatan. Bussen stannar vid ett längre gult gathus med en skylt utanför som berättar det det tillhör Fabriks- & Hantverksföreningen i Lund.

Åke Hans är namnet på en av Lunds mest legendariska restauranger. Gathuset byggdes som privatbostad i slutet på 1700-talet. Restaurangverksamheten upptogs i mitten av 1800-talet och Åke Hans kallades restaurangen efter en av restaurangens krögare Åke Hansson som drev verksamheten 1887 -1899. På Hanssons tid hette restaurangen officiellt Norden.

Fabriks- & Hantverksföreningen i Lund köpte fastigheten på Bredgatan 5 i början på 1900-talet och har under årens lopp gjort ett flertal om- och tillbyggnader. Restaurangverksamheten avvecklades efter en anlagd brand 1976. Numera finns bland annat ett studieförbund i lokalerna.

Åke Hans är berömt i den svenska litteraturhistorien då August Strindberg hade Åke Hans som sitt stammatställe under sin tid i Lund. Han bodde på olika adresser från december 1896 till den 20 juni 1899 (med ett sju månader långt uppehåll i Frankrike). Här skrev han bland annat Inferno samt Till Damaskus och Gustav Vasa.

Det finns inte mycket kvar som påminner hur restaurangkomplexet såg ut på Strindbergs tid. På innergården finns dock en paviljong kvar från slutet av 1800-talet.

Bildgalleri

Samlartallrikarna berättar: Åke Hans Lund

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!