Platsens portalsida: Östermalm

Siri Derkert fick delat förstapris i tävlingen om utsmyckningen på den Röda linjen och hon tilldelades station Östermalmstorg som invigdes 1965 och var slutstation på linjen fram till 1967.

Derkerts skissartade bilder har tre temata: kvinnliga och manliga förebilder, miljö- och fredsfrågor. Man lär sig mycket historia, kvinnohistoria inte minst, när man tittar på porträtten av kvinnorna i ledningen av den kvinnliga medborgarskolan Fogelstad. I samarbete med skulptören Carl Nesjar arbetade de fram ett nytt sätt att blästra i betong.

I biljetthallen mot Stureplan harkonstnären David Taylor skapat en skulptur i mörkgrön marmor. Den är utformat som en pelare med sittbänk. Under ett runt tak, som påminner om Svampen uppe på torget, kan man sitta på en uppvärmd bänk. Mot golvet ser man en rad av uppförstorade babyfötter i aluminum. Skulpturen heter ” Carousel”, men i folkmun har det blivit ”fotsvampen”. I utgången mot Östermalmstorg har Taylor gjort en mindre skulptur som man kan luta sig mot, ställa sin kaffemugg på rundeln för en stunds avkoppling.

Utgången mot Stureplan är en så kallad ”träffpunkt”, där man kan välja att gå ned till tunnelbanan, handla i de olika butikerna eller ta trappan upp till en filial av Stockholms stadsbibliotek.

Platsen i Google gatuvy

Närliggande platser

Externa länkar

Lämna en kommentar

Berätta gärna något mer om platsen!