Broar vid Strömsholmen, Västervik

Västervik broarna vid Strömsholmen

Strömsholmen knyts samman med fastlandet med två broar över Lilla Strömmen.

Mellan Strömsholmen och Slottsholmen finns endast en bro över Stora Strömmen. Denna bro är öppningsbar. Vilka regler som gällde (2013) fanns utskrivna på ett a4-paper i fönstret på manövertornet. Mellan 1 maj och 30 september öppnades bron vid behov två gånger om dagen. Mellan 15 november och 1 april hölls bron stängd för privat sjötrafik.

Stegeholms kanal går genom Stora Strömmen.

Bryggaren & Spötorget, Västervik

Bryggaren Västervik

En viktig del av Västerviks kulturliv som stadsbiblioteket och visarkivet finns samlat i huskomplexet Bryggaren. Tidigare låg det ett bryggeri vid det då trekantiga torget. 

Bryggeriet revs 1962 och i dess ställe kom Bryggaren, som ursprungligen även var ett Folkets hus. Kommunen tog över teater- och konferensverksamheten 1997. Riksteatern framför sina föreställningar på Bryggaren.

Fd Västerviks-Posten

Fd Västerviks-Posten

Västerviks-Posten var en edition av Vimmerby Tidning. Den ursprungliga Västerviks-Posten gavs ut mellan 1878-1952 och hade sin bas på Storgatan 22.

Till 2018 fanns Västerviks-Postens redaktion på Kvarngatan 7. Här utgavs även Västerviks Kommunextra.

Tidningarna ingick i Mediagruppen Swepress. NTM-koncernen (som bland annat äger Västerviks-Tidningen) köpte upp Swepress 2018 och genomförde därefter nedläggningar av tidningar inom samma område.

Västerviks-Posten lades ner 2018.

Fängelset & Åhmans Västervik

Västervik Åhmans & fängelset

Två klassiska institutioner i Västervik. Fängelset från 1871 lades dock ner 2007 när verksamheten flyttade till Gertrudsvik.

Fängelset är numera ett kombinerat hotell/ vandrarhem som även kommer att inhysa ett mikrobryggeri samt betande får i trädgården. 

Åhmans är en institution bland Västerviks snabbmats- och restaurangställen.

Gränsö slottsljusstöperi

Gränsö Slottsljusstöperi

Ett spännande utflyktsmål i Västervik är ljusstöperiet som nyligen flyttat från Gränsö slott till nyrenoverade lokaler i ett gammalt oljemagasin. I byggnaden kombineras tillverkning och försäljning. Företaget anordnar även kortare kurser i ljusstöpandets konst.

Går man upp längs stigen från ljusstöperiet hamnar man mitt i Kulbackens friluftsmuseum och Västerviks museum.

Kulbacken friluftsmuseum Västervik

Västervik Kulbacken

Friluftsmuseet är en del av Västerviks museum.

Tjustbygdens Kulturhistoriska Förening bildades 1917 bland annat med målsättningen att upprätta ett friluftsmuseum i Skansens och Kulturens anda.

Det tog ett tag innan föreningen hittade lämplig plats för projektet, men när de fick tillgång till Kulbacken kunde insamlandet av värdefulla byggnader påbörjas. Första inflyttade byggnaden blev väderkvarnen från Hamra by i Vimmerby.

Museet vårdar genbanken hos hönor av gammal svensk lantras med några hönshus. På området finns ett antal lokala båtar – ökor.

I anslutning till friluftsmuseet finns Kulbacken Café & Restaurang.

Det går att få fin utsikt över området från Unos torn.

Unos torn Västervik

Unos torn Västervik

Uno Malmberg (1909-91) var en tandläkare från Gamleby som donerade 500 000 kronor i sitt testamente till Kulbackens museum och Västerviks museum med villkoret att det byggdes ett utsiktstorn på Kulbacken för pengarna.

Arkitekten Tommy Lyberg (som även ritade museets tillbyggnader) skapade ett kostnadseffektivt torn av brunnsringar – ett utsiktsfyrtorn. På Valborgsmässoafton 1997 invigde Unos systerson Magnus Härenstam tornet.

1998 skänkte Olle Blomberg 150 000 för att höja tornet med ytterligare 2 brunnsringar. Tornet blev med tillbyggnaden 18 meter högt och utsiktsplattformen är 34 meter över havet. Spiraltrappan består av 98 trappsteg. Olle fick sitt namn inhugget i tornet.

Från tornet har man en fantastisk utsikt över staden med omgivningar.

Utsikten från Unos torn Västervik

Utsikt från Unos torn Västervik

Efter en klättring på 98 trappsteg nås plattformen i Unos torn. En hänförande utsikt.

Se utsikten nästan hela varvet runt på gallerisidan. Från nya Tändsticksområdet via Slottsholmen till Västerviks museum. 

Det finns tre webbkameror i tornet riktade mot olika mål i staden: Skeppsbrofjärden; Slottsholmen och Gamlebyviken; Fiskarhamnen och småbåtshamnen

Västervik Cederflychtska fattighuset

Cederflychtska huset sedd från prästgården innergård

Cederflychtska fattighuset längs Västra Kyrkogatan tillhör numera Svenska Kyrkan med adress Hospitalgatan 14.

Huset byggdes 1749-1751 troligtvis efter ritningar av Carl Hårleman som fattighus efter en donation av Anna Hansdotter Cederflycht. Byggnaden är kulturminnesskyddad. 

På bilden ovan har Cederflychtska fotograferats från Prästgårdens innergård.

Västervik Ellen Keyskolan

Ellen Key-skolan

Ellen Keyskolan är en högstadieskola i Västervik. Skolan har fått sitt namn efter författaren, pedagogen och feministen Ellen Key (1849-1926). Key föddes i Gladhammar utanför staden och är begravd i familjegraven i Västervik.

Den äldsta delen av skolan stod klar 1870 som Högre allmänna läroverket i Västervik. Arkitekt var Johan Fredrik Åbom. 1969 ändrades skolan till gymnasium och därefter till högstadium – Norra Högstadieskolan. Därefter fick skolan sitt nuvarande namn.

Västervik Fiskartorget & Grönsakstorget

Vöstervik torgen

Den stora torgytan nere vid småbåtshamnen och stenpiren består av två olika torg. Vid Grönsakstorget ligger Saluhallen som är ritad av Fredrik Anderberg. Vid gränsen mellan Fiskartorget och Grönsakstorget finns en konstfärdigt utformad vattenpump.

En webbkamera vakar över Grönsakstorget till vänster och det något mindre Fiskartorget nere vid vattnet till höger.

På denna webbkamera syns de båda torgen tydligt med det stora Grönsakstorget till vänster och det något mindre Fiskartorget nere vid vattnet till höger.

Västervik kommunhus & tingshus

Västerviks kommunhus

Västerviks kommunhus ligger på Fabriksgatan 21 i utkanten av Stadsparken och granne med Sofiaskolan.

Västerviks kommuns förvaltningar fick flytta ut något brådstörtat från den tidigare förvaltningsbyggnaden Nämndhuset när denna dömdes ut av ett antal skäl. I jakten på ett nytt kommunhus blev den nedlagda tingsrätten ett intressant alternativ. Byggnaden utökades med den vita byggnadskroppen och förvaltningarnas kunde flytta in i etapper i början på 2010-talet.

Häradsrätten för Tjusts domsaga stod klar 1959 i väntan på att häradsrätten skulle lämna tingshuset i Gamleby och Västervik stad skulle lämna rådhuset när Västervik förenades med Tjusts domsaga från och med 1960. År 1969 skapades Västerviks domsaga då Sevede och Tunaläns domsaga tingsplats i Vimmerby och Tjusts domsaga slogs samman.

I samband med tingsrättsreformen 1971 omvandlades rätten till Västerviks tingsrätt, vars domsaga innefattade Västerviks och Vimmerby kommuner.

Tingsrätten lades ner 2005 i samband med de stora sammanslagningarna på 00-talet. Vimmerby och Västerviks kommuner fördes över till Kalmar tingsrätts domsaga.

Västervik Mejeriet

Västervik Mejeriet

Ungdoms & kulturhuset Majeriet öppnade 2009 i det gamla mejeriets lokaler som lagts ner några år tidigare. Mejeriet är verksamt på fem våningar – varav två underjordiska.

Det bedrivs en mängd olika verksamheter av t.ex. Kulturskolan (fd musikskolan), studieförbundet Sensus (bla replokaler i källaren) och amatörteaterföreningen Teaterskeppet.

Hoppa till verktygsfältet